Overslaan en naar de inhoud gaan

Een interactieve roadshow met tentoonstellingen met hands-on activiteiten over zeldzame aardmagneten en een demonstratie van een robotarm. Met specifieke workshops en lezingen voor groepen leerlingen en studenten.

Heb je al eens gehoord van zeldzame aardmagneten (RE magneten)? Waarschijnlijk niet! Maar wist je dat je die magneten dagelijks gebruikt? En weet je waarom zeldzame aardmetalen van cruciaal belang zijn in ons leven? Sluit aan bij de partners van het EU-project SUSMAGPRO tijdens hun roadshows-stop op de universiteit. 

Naast verschillende interactieve tentoonstellingen met hands-on activiteiten over het onderwerp van RE-magneten en gerelateerde milieu-, sociale en economische uitdagingen, zal een proefproces inclusief een robotarm worden gedemonstreerd: de geautomatiseerde identificatie en scheiding van zeldzame aardmagneten uit harde schijven.

SUSMAGPRO-partners bieden ook speciale workshops en lezingen aan voor groepen scholieren en studenten. Als u geïnteresseerd bent in het organiseren van een groepsbezoek, neem dan contact op met het team via susmagpro@gmail.com en zij zullen graag in overleg met u een tijdslot en activiteiten reserveren.

Locatie: Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) Universiteit Leiden Van Steenisgebouw Einsteinweg 2 2333 CC Leiden

Tijd: 10.00 - 20.00 uur

Entree: Gratis! Aanmelden is niet nodig, alleen voor groepen studenten/leerlingen die een workshop ((inclusief interactieve activiteiten, rondleiding door de tentoonstelling, lezing...) willen boeken via mail naar susmagpro@gmail.com 

Deze activiteit is zowel in het Nederlands als in het Engels. Het is ook mogelijk om ook in het Duits en Frans te discussiëren. Meer informatie op de website.

Over het project

Waarom zouden we ons zorgen maken over een circulaire economie voor RE-magneten? Het door de EU gefinancierde project SUSMAGPRO (H2020-programma) richt zich op de totstandkoming van een circulaire economie voor permanente magneten, die een essentieel onderdeel vormen van veel producten die we dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld wasmachines, laptops of flatscreens, maar ook die een sleutelrol spelen bij het realiseren van de groene transitie, zoals waterpompen, windturbines en e-voertuigen. Permanente magneten zijn vaak gebaseerd op zeldzame aardmetalen (RE).

Voor meer informatie bekijk de project video.

Zeldzame aardmetalen zijn in feite niet zeldzaam, maar de winning en raffinage ervan blijven moeilijk en gaan gepaard met milieuschade en gevaarlijk afval, ondanks investeringen in betere processen en toezichtpraktijken. RE worden ook geclassificeerd als kritieke grondstoffen, aangezien de EU sterk afhankelijk is van de invoer ervan, waarbij één enkel land, namelijk China, het aanbod domineert. De 18 Europese projectpartners van SUSMAGPRO ontwikkelen oplossingen om afgedankte RE-magneten gemakkelijker te identificeren en van afvalproducten te scheiden en de waardevolle RE terug te winnen, alsook om betrouwbare gerecycleerde RE-magneten te produceren in duurzamere processen.

De gerecyclede magneten worden samen met fabrikanten gedemonstreerd in waterpompen, luidsprekers en motoren. De projectpartners ontwikkelen ook circulaire economie-bedrijfsmodellen om het storten van afval en niet-duurzame business-as-usual-praktijken tegen te gaan. Door de weg te effenen naar een duurzamere toeleveringsketen van deze veelgevraagde industriële grondstoffen, draagt SUSMAGPRO bij aan de verwezenlijking van de VN-doelstellingen 7, 8, 9, 12, 14 en 15 voor duurzame ontwikkeling

Meer informatie over de SDG's is hier te vinden.