Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles wat wij kennen en zien, van onszelf tot de verste sterren, vormt maar 5% van de materie in het heelal. De overige 95 % bestaat uit donkere energie en donkere materie. Deze kunnen wij niet zien, maar astronomen wel. Hoe doen ze dat?

Alles wat wij kennen en zien, van onszelf tot de verste sterren, vormt maar 5% van de materie in het heelal. De overige 95 % bestaat uit donkere energie en donkere materie. Deze kunnen wij niet zien, maar het bestaan ervan kan wel indirect worden afgeleid uit astronomische waarnemingen. Wat weten wij van donkere materie, waar bestaat het uit? En hoe onderzoeken we dat? In deze lezing wordt ingegaan op de apparatuur, de technieken en de ‘trucjes’ die de astronomen gebruiken om het heelal te bestuderen. Docent Theo van Es laat dat zien, van eenvoudige telescopen tot megaconstructies en satellieten als de Hubble telescoop, die ons fantastische beelden heeft opgeleverd.

Who knows?

Theo van Es RI
Theo van Es is gepensioneerd en besteedt nu zijn tijd aan het houden van lezingen over het heelal en moderne natuurkunde. Zo’n veertig keer per jaar verzorgt hij een lezing over het heelal. Zijn motivatie bij het geven van lezingen is vooral om zijn fascinatie over het heelal aan het publiek over te brengen.

Dit is een activiteit van de Volksuniversiteit Leiderdorp.