Oorsprong van de wind
- Postbus71 Vraag & Antwoord
Sopie (12) vroeg: Waar komt de wind vandaan?
Waar je ook bent, de wind lijkt telkens ergens anders vandaan te komen. Stel dat we telkens tegen de wind in blijven gaan, komen we dan uiteindelijk bij de plek waar de wind vandaan komt? Kunnen we de wind stroomopwaarts volgen tot de bron, zoals dat bij sommige rivieren kan? Komen we dan uiteindelijk bij de plek waar de wind vandaan komt? Dat is wat Sophie (12) zich afvroeg.
Wind is stromende lucht op grote schaal. En die lucht die stroomt altijd van gebieden met hoge luchtdruk naar gebieden met lage luchtdruk. Maar dat doet het niet rechtstreeks. De wind gaat altijd met een draaiende beweging op een lagedrukgebied af, net als het water wat in een spiraalvormige beweging richting het afvoerputje in de wasbak stroomt. Op het Noordelijk halfrond draait de wind tegen de wijzers van de klok in om een lagedrukgebied. En op het Zuidelijk halfrond is dat precies omgekeerd. Dat heet het Coriolis effect. Het wordt veroorzaakt door de draaiing van de aarde. De wind stroomt dus van hoge drukgebieden naar lage druk gebieden.
Maar dat kan niet het hele verhaal zijn. Want er kan niet oneindig lucht komen uit een hogedrukgebied. Dus waar was die lucht dan vóór dat ze in het hogedrukgebied was? In een lagedrukgebied! Boven in de atmosfeer stroomt de lucht juist van lage druk naar hoge druk. Maar hoe kan dat dan? Een rivier kan toch ook niet tegen de berg op stromen? Wat drijft de lucht dan van lage naar hoge druk (en het water naar de bovenkant van de rivier?) De zon! De zon verwarmt de lucht aan de evenaar meer dan de lucht bij de polen. En warme lucht zet uit. Er ontstaat daardoor hoge druk bij de evenaar, en dat zet de lucht in beweging. Je kunt dus zeggen dat de wind vanaf de evenaar komt. Maar misschien is het echte beginpunt wel de zon zelf. Lees er meer over in dit artikel