Skip to main content

Maarten (60) vroeg: Welke planten die in Leiden in het “wild” groeien kan ik eten? Hoe weet ik welke planten je kunt eten?

Er aardig wat wilde planten in Nederland die je kunt eten. Maar er zijn ook een hele boel giftige. Voor je een plant eet zul je heel zeker moeten zijn dat je weet dat je daadwerkelijk met een eetbare plant te maken hebt. Er zijn tegenwoordig natuurlijk allerlei determinatie apps zoals PictureThis die je daar mee kunnen helpen. Maar als je die niet hebt is het handig om je van tevoren al wat beter bekend te maken met het determineren van soorten die je kunt eten. Een aantal veel voorkomende Nederlandse planten die je kunt eten zijn: – Brandnetel (wel even koken, anders doet het pijn) – Paardenbloem (alleen de bladeren, de stelen zijn giftig) – Madeliefje – Weegbree – Hondsdraf – Zevenblad – Kleine veldkers – Witte dovenetel

Een lijstje met mooie illustraties vindt je hier Helaas zijn er geen duidelijke eigenschappen die altijd duiden op eetbaarheid. Er zijn wel een paar stelregels voor planten die je moet vermijden: – Eet geen planten met glanzend bladoppervlak – Eet geen plantendelen met melkachtig sap – Eet geen bessen die je niet kent – Eet geen planten met paraplu vormige bloemen De kans is klein, vooral in Nederland, maar wie weet kom je een keer in een situatie waarin je geen andere keus hebt dan wilde planten proberen te eten. Het is goed om je te beseffen dat je zelfs dan meestal beter kunt kiezen om gewoon helemaal niets te eten. Het is beter om honger te hebben dan om vergiftigd te zijn. Een uitgebreide beschrijving van hoe je toch kunt testen of je een plant die je niet kent kunt eten vind je in dit artikel.