Skip to main content

Ga mee op avontuur door ons universum! Vul je avond met astronomie en kom naar Grand Café de Burcht!

Verdiep je in astronomie en luister naar twee geweldige lezingen van Gael Chauvin en Kate Follette.
Deze twee deskundigen zullen het hebben over het ontdekken van exoplaneten. Hoe zien exoplaneten eruit? En waar komen ze vandaan? 
Natuurlijk zullen er ook meerdere spelletjes gespeeld worden waarbij je gave wetenschap-gerelateerde prijzen kunt winnen! 

Gaël Chauvin: "Imaging New Worlds"

Gael is een astrofysicus bij het National Center for Scientific Research in Frankrijk. Hij werkt bij het Laboratoire J.-L. Lagrange bij het Côte d'Azur Observatorium. Zijn onderzoeken zijn gewijd aan het in kaart brengen en bestuderen van nieuwe werelden, in het bijzonder exoplaneten. 
In zijn lezing zal hij het hebben over de highlights binnen de technologie van de afgelopen paar decennia die hebben meegewerkt aan het ontdeken en bestuderen van exoplaneten. Daarna zal hij de programma's presenteren die momenteel bijdragen aan het uitpluizen van exoplaneten. 

Kate Follette: "Taking Planets' Baby Pictures"

Kate is een assistant professor bij Amherst College. Zij probeert met haar werk de sterren wat minder fel te maken waardoor ze super scherpe foto's van jonge planetaire systemen kan maken. Hierdoor kan zij makkelijker jonge planeten vinden en bestuderen. Ze is vooral gefascineerd door planeten die nog midden in het proces zitten van totstandkoming - proto planeten en de manieren waarop deze planeten deel uit maken van hun omgevingen. In haar lezing zal Kate vertellen over de handvol exoplaneten die zijn gevonden door 'imaging' en waarom deze ontdekkingen zo belangrijk zijn.

Logistieke informatie: Het programma begint stipt om 20:00, dus het wordt aangeraden om iets eerder te komen om de bar te bezoeken, een zitplek te vinden en een drankje te halen. Het evenement wordt niet gelivestreamd, maar een opname van de lezingen zal achteraf verschijnen op dit YouTube kanaal.

Meer info kun je hier vinden.

LET OP: Dit evenement is volledig Engelstalig.