Skip to main content

Stap in de wereld van het ruimteonderzoek!

Stichting Ruimte Onderzoek Nederland opent haar deuren. Met telescopen in de ruimte onderzoeken we sterren en planeten, zwarte gaten, en de lucht op onze eigen planeet Aarde. Er zijn lezingen en leuke leerzame activiteiten voor grote mensen, maar ook voor kinderen.

Op de Open Dag van SRON leer je met leuke proeven en lezingen heel veel over kijkers in de ruimte en hoe ze werken. Er zijn meerdere soorten licht, maar wat kan je daar eigenlijk mee? Kijk bijvoorbeeld hoe (anders) jij er uit ziet in het infrarood en leer ook solderen. Waar en hoe worden nieuwe sterren geboren? Is er (te) leven op andere planeten? Hoe achtervolg je broeikasgassen die door onze lucht bewegen? Of hoe meet je een onzichtbare zwaartekrachtsgolf? Kom het uitvinden in Leiden en/of Groningen.

Zondag 25 September
Leiden Bioscience Park,
12.00 tot 17.00 uur, SRON-gebouw (met de raket ervoor), Niels Bohrweg 4, Leiden.
In de loop van september vind je hier programmaboekje.
Website

Who knows
We komen steeds meer te weten over het universum en alles wat erin te vinden is, ook de aarde zelf. Dank zij meetapparatuur in de ruimte: knappe kijkers die op een telescoop of satelliet zitten. Bij SRON in Leiden en Groningen maken we die, meestal samen met andere onderzoekers van over de hele wereld. Ook testen we alles heel goed. Met de kijkers die al in de ruimte zijn, doen onze wetenschappers onderzoek.