Skip to main content

Wat is het belang van een gezond hartritme? Hoe behandel je een hartritmestoornis? En hoe kan een kankergen benut worden om oneindig veel hartspiercellen te weken, wat opties voor onderzoek vergroot?

Ontdek vandaag de wereld van het hartritme!

Electrofysiologie, de studie van het hartritme, is een speerpunt van de afdeling Hartziekten in het LUMC. In het LUMC worden ritmestoornissen vaak behandeld door met katheters (lange slangen) via de lies in het hart te branden of te vriezen. De cardiologen en onderzoekers werken daarnaast gepassioneerd aan innovatief onderzoek naar hartritmestoornissen.

Luister op deze dag naar presentaties van specialisten van de afdeling Hartziekten of aanschouw een demonstratie van hartspiercellen of een 3D geprint hart. Ook zullen patiënten hun verhalen delen en is stichting Proefdiervrij aanwezig om hun samenwerking met LUMC toe te lichten.

Programma:

  • Boezemfibrilleren Luister naar een patiënt voor een ervaringsverhaal en bekijk een hartmodel, cryoballon, lasso en RF catheter.
  • Ritmestoornissen bij aangeboren hartafwijkingen Bekijk samen met specialisten 3D geprinte hartmodellen of een geplastificeerd hart.
  • Supraventriculaire tachycardie ablatie (bijvoorbeeld AVNRT) Luister naar een patiënt voor een ervaringsverhaal of bekijk met een specialist hartmodellen en catheters.
  • Hartspiercellen kweken LUMC onderzoek i.s.m. Stichting Proefdiervrij. Ben je nieuwsgierig hoe je met behulp van een kankergen uit één enkele menselijke hartspiercel net zoveel hartspiercellen kunt kweken als aanwezig zijn in 100.000 menselijke harten? Specialisten Niels Harlaar en Twan de Vries staan klaar om je er alles over te vertellen.

Ben je benieuwd geworden? Kom dan op 6 oktober naar de activiteit en ontdek de wereld van je hartritme! Hopelijk tot dan!

Locatie: Aula van het Stedelijk Gymnasium locatie Socrates, Nieuwe Marnixstraat 90, 2316 ES Leiden, 071 512 1365

Tijd: 13.00 uur – 16.00 uur. Vrije inloop.

Entree: Gratis, zonder registratie.