Kinderlezing: Op zoek naar Toetanchamon
- Rijksmuseum van Oudheden
Egyptoloog Huub Pragt geeft een lezing voor kinderen over de raadselen die er rondom Toetanchamon bestaan. Hij vertelt over de beroemde ‘vloek van de farao’ en waarom Toetanchamon op zo’n jonge leeftijd (hij was 19) is gestorven.
En heeft het graf van Toetanchamon wel echt al zijn geheimen prijs gegeven?
- datum: woensdag 16 november 2022 (aanmelden)
- tijd: 13.30 – 15.00 uur of 15.30 – 17.00 uur
- leeftijd: vanaf 9 jaar
- locatie: Caesarzaal
- kosten: gratis
Raadselen rondom Toetanchamon
Het graf van de jonggestorven farao Toetanchamon staat volop in de belangstelling. Dit komt vooral omdat het deze maand precies honderd jaar geleden werd ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter. Sinds de sensationele ontdekking van het graf in november 1922 stapelden de raadselen zich op. Bij de ontdekking werd gesproken over de ‘vloek van de farao’, nadat Lord Carnarvon, de geldschieter van de opgraving, plotseling overleed. Ziek, ongeluk of vermoord?
De grote vraag blijft waarom de farao zo vroeg is gestorven. Werd hij ziek? Is hij verongelukt? Of is hij soms vermoord? Ook is er een groot raadsel over het graf in het Dal der Koningen. Zeven jaar geleden kwam de Britse egyptoloog Nicholas Reeves met de theorie dat het graf van Toetanchamon nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven. Is het mogelijk dat de beroemde koningin Nefertiti achter de grafwanden in een verborgen kamer begraven ligt? Programma
Huub Pragt is egyptoloog en gespecialiseerd in het geven van lezingen en cursussen over het oude Egypte. Huub vertelt eerst drie kwartier over Toetanchamon. Daarna zal hij met de groep het museum ingaan naar de kindertentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon en daarna naar de vaste tentoonstelling over Egypte.