Lorentzmedaille voor natuurkundige Daan Frenkel
De Lorentzmedaille erkent wetenschappers die een baanbrekende bijdrage hebben geleverd aan de theoretische natuurkunde. Daan Frenkel, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge, krijgt de onderscheiding van de KNAW voor zijn baanbrekend en vernieuwend werk in de theoretische natuurkunde.
Frenkel wordt beschouwd als een van de meest creatieve en veelzijdige computerfysici ter wereld die zijn modellen liever eenvoudiger dan complexer maakt. Bij veel van zijn wetenschappelijke doorbraken gebruikte Frenkel verrassend eenvoudige codes, aldus vakgenoten. Frenkels onderzoek beperkt zich niet tot de theoretische natuurkunde, maar bracht ook vernieuwende inzichten in verwante werkterreinen waaronder de chemie, biologie en kristallografie. Recent was Frenkel betrokken bij een publicatie die -op basis van zijn eerdere werk- een nieuwe methode voorstelt voor het onderscheiden van het DNA van verschillende pathogenen.
De uitreiking van de Lorentzmedaille 2022 vindt plaats op 10 november 2022 in Leiden in het kader van Leiden European City of Science 2022. Niet geheel toevallig is het dagonderwerp van de 10e dan ook 'science'. Op de ochtend van uitreiking ontvangt Leiden2022 Daan Frenkel in de 314e uitzending van Radio Weetlust. Luister online mee via www.radioweetlust.nl
Over de Lorentzmedaille
De Lorentzmedaille wordt om de vier jaar uitgereikt aan een onderzoeker die baanbrekende bijdragen heeft geleverd aan de theoretische natuurkunde. De KNAW heeft de Lorentzmedaille op 11 december 1925 ingesteld bij gelegenheid van het vijftigjarig doctorsjubileum van Hendrik Antoon Lorentz. Nobelprijswinnaar Lorentz (1853-1928) is de grondlegger van de theoretische natuurkunde in Nederland. Meer dan de helft van de laureaten heeft later de Nobelprijs gewonnen.
Meer informatie over de Lorentzmedaille vind je hier: Lorentzmedaille voor natuurkundige Daan Frenkel - KNAW