Skip to main content

Toekomstvoorspellingen uit het verleden slaan de plank vaak op vermakelijke wijze mis, maar zo nu en dan zijn ze accuraat. Met hun denk- en knutselwerk waren wetenschappers, uitvinders, futurologen, sciencefictionschrijvers hun tijd vaak ver vooruit.

In zijn boek Futurama verdiept journalist Fanta Voogd zich in de geschiedenis van de toekomst en schetst daarmee het grillige verloop van de technologische evolutie. In Rijksmuseum Boerhaave vertelt hij over de oeroude voorgeschiedenis van robotica en kunstmatige intelligentie. En over de wijze waarop de verhaalkunst - van mythologie tot sciencefiction - richting heeft gegeven aan de technologische vooruitgang.

Deze lezing vindt plaats in het kader van Letterlijk Leiden. Kijk op de website voor meer informatie.

Over de spreker

Fanta Voogd (1961) begon als journalist bij dagblad De Waarheid. Als medewerker van De Ingenieur heeft hij zich specialiseerd in techniekgeschiedenis. Daarnaast schreef hij techniekhistorische achtergrondverhalen voor onder meer Maarten!Historisch NieuwsbladKijkVrij NederlandElsevier WeekbladDe Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

Praktische informatie
Wanneer: Zaterdag 26 november 2022, 15.00-16.00 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of via livestream
Kosten: Deelname is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs
Aanmelden: Aanmelden kan via de website van Rijksmuseum Boerhaave. Er is een apart inschrijfformulier voor de lezing in onze congreszaal of om via de livestream mee te kijken. Let op: Alleen als u onze automatische bevestigingsmail heeft ontvangen (check uw spam-box) is uw aanmelding geregistreerd.