Skip to main content

In deze workshop, in samenwerking met het Leidse bedrijf Mymicrozoo, zal tijdens een gezamenlijke maaltijd de relatie tussen voedsel, gezondheid en het microbioom vanuit verschillende perspectieven worden belicht.

Het microbioom is een verzameling van allerlei bacteriën, virussen en gisten die op en in ons lichaam zitten. Het microbioom beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers en bepaalt mede onze gezondheid. De samenstelling van ons microbioom heeft ook invloed op onze geestelijke gesteldheid.

Het microbioom van een persoon verandert voortdurend en wordt beïnvloed door factoren die een weerspiegeling zijn van iemands dagelijkse gewoonten (zoals iemands voedselgewoonten of medicijngebruik), sociale relaties (met wie ga je om; werk) en waar iemand woont.
In dit project zullen we ons concentreren op voedselbereiding als een activiteit die rechtstreeks van invloed is op het microbioom. Het bereiden van voedsel is ook een activiteit die cultuur en traditie combineert met persoonlijke voorkeuren en individuele keuzes. We zijn wat we eten, maar wat we eten wordt vaak beïnvloed door waar we vandaan komen, waar we zijn, en wat onze collectieve en persoonlijke waarden zijn.

In deze workshop, in samenwerking met het Leidse bedrijf Mymicrozoo, zal tijdens een gezamenlijke maaltijd de relatie tussen voedsel, gezondheid en het microbioom vanuit verschillende perspectieven worden belicht: het wetenschappelijke (microbioomonderzoek), ons alledaags perspectief (hoe ervaren we zelf de relatie tussen voedsel, gezondheid en wie en wat we zijn), en vanuit de kunsten. Aan de hand van de verhalen van een vijftal personen die in hun microbioom hebben laten testen, worden deelnemers aan de gezamenlijke maaltijd uitgenodigd hun verhalen over voedsel, recepten en gezondheid te delen.

Organisatoren

Mymicrozoo is een Leids bedrijf dat je de kans geeft een kijkje te nemen in de bacteriën die werkelijk voorkomen in je darmen. Hiermee kun je zien of je microbioom gezond is en voldoende diversiteit bevat.

Dr. Amalia Kallergi, werkt als onderzoeker bij de afdeling Biotechnology and Society, Technische Universiteit Delft.

Em. Prof. dr. Robert Zwijnenberg, hoogleraar Uitwisseling Kunst en Wetenschap, Universiteit Leiden.