Skip to main content

Retourtje verleden neemt je mee op een reis dwars door de geschiedenis van Nederland. Over hoe archeologie en spoorwegen al ruim 180 jaar met elkaar verbonden zijn: van prehistorische objecten langs de Betuweroute tot middeleeuwse topstukken in Delft.

Corona Update 20-12-21: GESLOTEN. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelingen die op 18 december 2021 zijn ingegaan is het museum helaas gesloten. Zodra de tentoonstelling weer open is zullen we dat hier aangeven. 

Retourtje verleden neemt je mee op een reis die dwars door de geschiedenis van Nederland voert. De expositie toont hoe archeologie en spoorwegen al ruim 180 jaar met elkaar verbonden zijn: van het opgraven van prehistorische objecten langs de Betuweroute tot de vondst van middeleeuwse topstukken in de stadsgrachten van Delft.

Bij werkzaamheden en opgravingen langs het spoor is een bonte verzameling van bijzondere voorwerpen gevonden. In Retourtje verleden zie je een aantal mooie voorbeelden, zoals een bronzen kan uit een Romeins graf bij Nijmegen, een versierde prehistorische bijl die van hertengewei is gemaakt, een groot ijzeren zwaard uit de Karolingische tijd, een telescoop uit de vroege zeventiende eeuw die ouder is dan de eerste van Christiaan Huygens, en een ridderhandschoen van leer en ijzer uit de veertiende eeuw.

Al 25 jaar is archeologisch onderzoek een standaard onderdeel van bouwactiviteiten voor en langs het spoor. Dit jubileum is de aanleiding om de resultaten daarvan aan een breed publiek te tonen. Tijdens grote en kleine projecten zijn vele archeologische objecten, restanten en sporen tevoorschijn gekomen. In deze tentoonstelling is niet alleen plaats voor een selectie vondsten uit deze recente periode, maar ook voor voorwerpen die al veel eerder bij spoorwegwerkzaamheden in de afgelopen twee eeuwen zijn gevonden.

Spoorzoeken
Speciaal voor families is er een gratis route van spoorvondsten die kriskras door de tentoonstelling loopt.

Deze kleine tentoonstelling is een samenwerking van Rijksmuseum van Oudheden en ProRail.