Skip to main content

Wat hebben chocola, bitumen en melk met elkaar te maken? Het werk van de archeoloog laat zien dat dit voor een aardewerkspecialist geen gekke vraag hoeft te zijn. Aardewerk wordt in grote hoeveelheden gevonden tijdens opgravingen. Een mini-expositie.

In deze mini-expositie op de vaste tentoonstelling Nederlanders en het oude Nabije Oosten zie je hoe dit in zijn werk gaat, en bovenal, wat dit aan kennis kan opleveren over het leven in de oudheid. Leven en werk van aardewerkspecialist Olivier Nieuwenhuyse (1966-2020) staat hierin centraal. Specialisten zoals hij besteden bij opgravingen veel aandacht aan het beschrijven en categoriseren van aardewerk.

Deze kleine tentoonstelling is de eerste in een reeks over verschillende specialismen binnen de archeologie. Bovendien is het een ode aan de te vroeg overleden archeoloog dr. Olivier Nieuwenhuyse (1966-2020), op wiens werk dit verhaal gebaseerd is. Nieuwenhuyse’s werk was gericht op het Keramisch Neolithicum (7000-5300 v.Chr.), een vaak over het hoofd geziene periode, die volgt nadat in het Midden-Oosten de eerste dorpen verschijnen en landbouw ontstaat.