Skip to main content

In de serie Leidse stellingen is ditmaal Prof. dr. Patrick Degryse aan de beurt met zijn stelling over de rol van glas in de oudheid.

Het eerste door de mens gemaakte glas was niet zoals het materiaal dat we nu kennen: het was sterk gekleurd met metalen, ondoorzichtig, en gelijkwaardig aan edelstenen als turkoois en lapis lazuli. Het werd in Egypte en Mesopotamiƫ gemaakt en magisch-religieuze eigenschappen toegedicht. Pas in de Grieks-Romeinse wereld begint glas te lijken op wat we nu kennen: een alledaags gebruiksvoorwerp.

Door glas chemisch te analyseren, kunnen we de verschillende gebruikte recepten achterhalen, reconstrueren waar grondstoffen werden uitgebaat en hoe de glasnijverheid georganiseerd werd. Zo weten we dat de eerste glasindustrie werd gedreven door de zeldzaamheid van edelsteen en een nood aan alternatieve materialen voor ritueel en diplomatie. Latere glasfabrieken produceerden massaal en waren op handel gericht. De studie van de geschiedenis van glas voedt zo onze kennis van contacten en uitwisseling tussen deze eerste staten, en het ontstaan van wereldwijde handel.

Who knows?

Patrick Degryse
Prof. dr. Patrick Degryse is Hoogleraar Archeometrie aan de Universiteit Leiden en eveneens verbonden aan de KU Leuven.

Meer informatie over deze lezing is te vinden op de website van Rijksmuseum van Oudheden.

In het kader van Leiden European City of Science 2022 bundelen de Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden de krachten. Iedere maand is er een (livestream-)lezing van een van onze gerenommeerde hoogleraren in de lezingenreeks Leidse stellingen. Wat drijft deze wetenschappers in hun werk? Met prikkelende Leidse stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeoloog.