Overslaan en naar de inhoud gaan

De regeringstijd van Domitianus, keizer vanaf zijn 29ste, gold als een van de gouden tijden van het Romeinse rijk. Hij bouwde het Rome dat we vandaag de dag kennen. Toch werd hij vermoord, bespot en vergeten. Wie was Domitianus? Wat voor keizer was hij?

De regeringstijd van Domitianus, keizer vanaf zijn 29ste, gold als een van de gouden tijden van het Romeinse rijk. Hij bouwde het Rome dat we vandaag de dag kennen: zijn paleis op de Palatijn, de boog van Titus, het stadion dat vorm aan het huidige plein Piazza Navona gaf. In zijn tijd, van het jaar 81 tot 96 na Chr, werd zelfs de bouw van het Colosseum afgerond. Toch werd hij vermoord, bespot en vergeten. Wie was Domitianus? Wat voor keizer was hij? Hoe leefde zijn familie? En hoe verging het de ‘gewone’ mensen in zijn rijk?

De tentoonstelling God op Aarde - Keizer Domitianus ontdekt de vergeten Romeinse keizer Domitianus. Portretten, mozaiken en luxe sieraden brengen de hoogtijdagen van de keizerlijke familie tot leven. Maar ook het dagelijks bestaan in de tijd van Domitianus wordt in de verbeelding gebracht, met schoenen van zijn soldaten en spectaculaire 3D-reconstructies van Rome in de eerste eeuw na Chr.

De expositie is onderdeel van het OIKOS-onderzoeksproject Anchoring Innovation, gericht op de mechanismes van innovatie in de oudheid. Het OIKOS team, gefinancierd door het NWO Zwaartekracht-programma, bestaat uit Nederlandse classici, oudhistorici, archeologen en universiteiten. Ze werkten samen met de archeologische musea van Rome, en openden daarmee de deuren van Romes meest prestigieuze verzamelingen, waaronder de Capitolijnse Musea. Ook zorgt een samenwerking met de Universiteit van Newcastle (UK) voor een verdere verdieping van het onderzoek naar de keizer, met name op het gebied van antieke literatuur.

Het Leidse RMO heeft de primeur van de expositie, welke hierna zal vertrekken naar Rome.