Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat is Leiden European City of Science?

Leiden European City of Science 2022 is een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest.

De titel European City of Science wordt elke twee jaar door EuroScience in Straatsburg uitgereikt aan een Europese stad. De titel hangt samen met Europa’s grootste tweejaarlijkse multidisciplinaire wetenschapscongres, het EuroScience Open Forum (ESOF), dat in 2022 in Leiden plaatsvindt. Hoewel de titel al langer bestaat, is Leiden de eerste stad die een jaarrond programma rond wetenschap, kennis, kunst en kunde presenteert.

Leiden is in 2022 het Nederlandse podium voor het Europese kennisveld. In talloze congressen en bijzondere bijeenkomsten worden de grote vraagstukken van deze tijd belicht. Tegelijkertijd ontwerpen we met en voor inwoners van stad en streek een verrassend programma waarbij elke dag een ander nieuwsgierig makend onderwerp centraal staat. Hét doel van Leiden European City of Science is om wetenschap en samenleving te verbinden.

Voor wie is Leiden European City of Science?

Wetenschap is relevant voor iedereen. We willen het verschil maken door betekenisvolle ontmoetingen tot stand te brengen tussen wetenschappers en mensen die normaal niet zo snel met wetenschap in aanraking (denken te) komen. We gaan voor de kwaliteit van de échte ontmoeting, omdat we oprecht geloven dat die het meest effectief is. Dat doen we door mensen aan te spreken op hun gezamenlijke interesse.

Lees hier meer over Kennis door de Wijken, het co-creatie project van het jaar waar we dit jaar dagelijks laagdrempelige, bottom-up activiteiten organiseren. Dat doen we in de 101 buurten die Leiden, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp kennen.

Wie is Stichting Leiden2022?

De organisatie van Leiden European City of Science, of kort Leiden2022, is uitbesteed aan Stichting Leiden2022 die in 2020 speciaal is opgericht voor dit evenement. Directeur Meta Knol heeft de integrale leiding. Het inhoudelijke programma is samengesteld door Lucien Geelhoed, intendant en hoofdredacteur van Leiden2022.

Heeft de stichting een Raad van Toezicht?

Jazeker. De Raad van Toezicht bestaat uit Henri Lenferink (voorzitter, burgemeester van Leiden), Annetje Ottow (voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden), Joost Scholten (vertegenwoordiger bedrijfsleven), Kim Smit (Raad van Bestuur LUMC) en Joeri van den Steenhoven (College van Bestuur Hogeschool Leiden).

Wat is ESOF2022?

In 2022 is Leiden gastheer van het grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres van Europa, EuroScience Open Forum (ESOF). De 10e editie ervan vindt van 13 tot en met 16 juli 2022 plaats in Leiden, in nauwe samenwerking met EuroScience vanuit Straatsburg.

Het thema van dit jaar is ‘Crossing Borders, Engaged Science, Resillient Societies’. Bekijk hier welke wetenschappelijke onderwerpen er allemaal aan bod komen.

De samenstelling van het congres staat onder leiding van twee speciaal door de Universiteit Leiden benoemde Champions: de hoogleraren Corinne Hofman (Caraïbische Archeologie) en Ferry Breedveld (Reumatologie). Zij worden daarin geadviseerd door een Wetenschapsraad, bestaande uit Ewine van Dishoeck (Wiskunde en Natuurwetenschappen), Pieter ter Keurs (Archeologie), Frits Koning (Immunologie, LUMC), Rick Lawson (Rechtsgeleerdheid), Hannah Swaab (Sociale Wetenschappen), Kutsal Yesilkagit (Governance and Global Affairs), Rob Zwijnenberg (Geesteswetenschappen), Wim van den Doel (Leiden-Delft-Erasmus), Noel de Miranda (Pathologie, LUMC), Nicole de Voogd (Mariene Biologie, Naturalis) en Suzan van der Pas (Sociale Innovatie en Ondernemerschap, Hogeschool Leiden).

Wat is de Youth Talent week?

In september 2022 vult de stad zich met jong internationaal talent. In de Young Talent Week brengen we de meest veelbelovende jonge talenten in aanrakening met wetenschap, R&D en innovatie, in de prachtige Leidse binnenstad, met kunst en cultuur als bronnen van inspiratie. 

  • EUCYS

De 33e finale van de grote Europese wetenschapswedstrijd voor jonge talenten, de European Union Contest for Young Scientists, zal van 13 t/m 18 september 2022 plaatsvinden in Leiden. 150 jongeren (14 t/m 20 jaar) - die in 40 landen de nationale voorrondes wonnen - strijden dan om de titel Best European Scientific Project 2022. EUCYS vindt plaats in en om de Hooglandse Kerk, waar een Play Zone wordt ingericht waar bedrijven zich met speelse challenges kunnen presenteren aan de jongeren. Meer informatie over EUCYS sponsoring staat onderaan de pagina in de brochure. Meer info over de highlight vind je hier.

  • EU TalentOn

Naast EUCYS heeft de organisatie van Leiden2022 van de Europese Commissie de opdracht gekregen om een geheel nieuw concept te creëren voor Young Career Researchers en Earlly PhD studenten van 21 tot 30 jaar. Dat gebeurt van 14 t/m 18 september tijdens de EU TalentOn. Daar worden jonge academici uitgedaagd om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

EU TalentOn is een snelkookpan-evenement dat getalenteerde, jonge onderzoekers aanmoedigt om oplossingen te bedenken voor de meest urgente uitdagingen van onze tijd. Het centrale podium voor het evenement is het Leidse centrum voor innovatie en ondernemerschap PLNT. Input vanuit de wetenschap en het bedrijfsleven, workshops creatief denken en pitchen, culturele experimenten, lezingen en nog veel meer: de teams worden volledig ondersteund tijdens hun reis naar de presentatie van hun innovatieve oplossingen aan het grote publiek, en natuurlijk aan de grote jury. Bekijk hier meer informatie.

Met zeer veel trots delen wij mee dat EUCYS en de EU TalentOn zijn geselecteerd als flagship-events van the European Year of Youth van de Europese Commissie.

Ik heb een vraag aan de wetenschap

Het kan haast niet anders dan dat Leiden2022 jou aan het denken gaat zetten. Sterker nog, waarschijnlijk borrelen er meteen vragen op. Daarom openen we vanaf 1 januari 2022 Postbus71: dé plek waar je van alles kunt vragen op het gebied van wetenschap en kennis. Van de mensen die het kunnen weten mag je vervolgens een antwoord verwachten. Hoe? Schrijf je vraag op en stuur deze naar Postbus 71 in Leiden. Zie je ergens in jouw buurt één van onze Leiden2022-tuktuks of een speciale Postbus71-brievenbus staan? Daar kan je de vraag ook posten. Vergeet niet om je naam en adres te vermelden zodat we jou een antwoord kunnen sturen. Je vraag via internet sturen kan natuurlijk ook altijd. Ga daarvoor naar postbus71.nl of check #durftevragen. De mooiste vragen zullen we (anoniem) delen op de radio en via onze socials.