Overslaan en naar de inhoud gaan

Het internet omvormen tot een zinvolle gegevensruimte

Succesvol beheer, uitwisseling en interpretatie van kennis in een steeds groeiende informatie-tsunami zullen afhangen van sterk geautomatiseerde methoden voor het omgaan met gecombineerde gegevens. Hiervoor is kunstmatige intelligentie nodig, maar ook robuuste en informatieve manieren om gegevens en metadata op te slaan en te verspreiden. Hier duikt een cruciaal concept op: FAIR Digital Objects (FDO's).

FAIR gaat over het vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar maken van gegevens, zowel voor mensen als voor machines. De digitale objecten van FAIR hebben aangetoond dat zij in staat zijn het gebruik van gegevens over verschillende domeinen heen te vereenvoudigen en te schalen, het vertrouwen in gegevens te vergroten en de verwerking van grote hoeveelheden informatie te vergemakkelijken.

De ontwikkelingen zijn er. Nu hebben we een brede consensus nodig.

De 1e Internationale Conferentie van FAIR Digital Objects zal voor het eerst op deze schaal de belangrijkste technische, wetenschappelijke, industriƫle en wetenschapsbeleidsstakeholders samenbrengen met als doel de ontwikkeling en implementatie van FDO's wereldwijd te stimuleren en het internet om te vormen tot meer dan alleen een dataruimte: tot een betekenisvolle dataruimte.

Data: 26-28 oktober 2022


Meer informatie op de website.