Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag je liegen? Wetenschappers van de Universiteit Leiden geven antwoord op deze en al je andere vragen in de tent van de 3 October University in het Van der Werfpark. Ga met ze mee op ontdekkingstocht als je meer wilt weten van:

Is het placebo-effect een leugen?
Kaya Peerdeman, universitair docent bij de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie  

Het placebo-effect, je hebt er misschien al wel van gehoord. Is dat niet dat mensen misleid kunnen worden door te suggereren dat een suikerpil een pijnstiller is, en dat zij dan ook werkelijk minder pijn zeggen te voelen? Is dat echt waar? Psycholoog Kaya Peerdeman doorbreekt in deze lezing de mythes rond placebo-effecten. Want gaat het echt wel alleen over nepmiddelen? Is misleiding werkelijk nodig? Werkt het alleen voor goedgelovige mensen? Heeft het enkel invloed op subjectieve gevoelens? Sluit aan bij deze lezing en ontdek wat het placebo-effect écht is, en hoe we de zorg kunnen verbeteren met kennis over placebo-effecten. 

Alwetende algoritmes en de zoektocht naar nieuwe medicijnen
Gerard van Westen,  – hoogleraar Artifical Intelligence & Medicinal Chemistry 

Steeds vaker worden computers en algoritmes ingezet in wetenschappelijk onderzoek. Maar in tegenstelling tot een collega-onderzoeker zal een computer nooit zeggen ‘ik weet het niet’, er zal altijd een antwoord komen. Heeft een algoritme daarmee de waarheid in pacht? Gerard van Westen legt uit dat het altijd aan de wetenschapper is om wel of niet iets met het antwoord van die computer te doen. En hij vertelt hoe hij in zijn eigen onderzoek algoritmen toepast om nieuwe kandidaat-medicijnen te vinden, en om deze vervolgens virtueel te testen op de gewenste werking. Zo hoopt hij in de nabije toekomst een ‘Google Translate’ voor nieuwe medicijnen te ontwikkelen, die op basis van persoonlijke kenmerken het beste medicijn voor een individuele patiënt kan zoeken. 

Echt waar?! Mag je liegen?
Wouter Kalf, onderzoeker en docent bij het Instituut Filosofie  

Liegen mag niet, dat leren we van kinds af aan. Maar is dat altijd zo? Die vraag is eigenlijk een van de oudste en belangrijkste controverses in de filosofische ethiek. De beroemde filosoolfilosoof Immanuel Kant stelde dat liegen altijd verboden is. Maar kunnen we deze morele vraag ook wetenschappelijk onderzoeken? We kunnen testen of lood of ijzer beter stroom geleidt, maar (hoe) kun je testen of liegen verkeerd is? In deze interactieve lezing gaat filosoof Wouter Kalf met het publiek op onderzoek uit, gezamenlijk doen we een filosofisch experiment om te ontdekken of liegen (altijd) slecht is en hoe je dat te weten zou kunnen komen.