Overslaan en naar de inhoud gaan

De viering van de 447ste dies natalis van de Universiteit Leiden staat in het teken van vernieuwen en verbinden: de koers van de nieuwe universitaire strategie die op deze dag zal worden gelanceerd.

Twee diesoraties
De twee diesoratoren dit jaar sluiten op inspirerende wijze aan op dit thema. Zij laten in hun redes prachtig zien hoe (ongebonden) wetenschappelijk onderzoek en de combinatie van inzichten uit verschillende wetenschapsgebieden, kunnen bijdragen aan maatschappelijke impact. Matthias Barz (hoogleraar Biofarmacie) heeft een achtergrond in de scheikunde en onderzoekt hoe nanotechnologie kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medische behandelingen. Daarvoor worden brede multidisciplinaire expertise en nieuwe onderzoekstoepassingen ingezet. Meta Roestenberg (hoogleraar Vaccinologie) doet onderzoek naar de ontwikkeling van vaccins voor armoedegerelateerde infectieziekten. Zij betrekt daarbij een keur aan expertisegebieden en gebruikt methoden die een brug slaan tussen fundamenteel en klinisch onderzoek.

Verlening eredoctoraat
Vernieuwing en verbinding komen ook in het onderzoek van Rosemary Joyce (hoogleraar Antropologie en sociale archeologie, Universiteit van Californië - Berkeley) concreet tot uiting door de combinatie van wetenschapsgebieden en de connectie die zij maakt tussen haar bevindingen en ontwikkelingen in de samenleving. We kennen haar een eredoctoraat toe voor haar onderzoek naar cultuur en erfgoed in Midden-Amerika en Mexico. Deze ontvangt zij uit handen van Maarten Jansen, emeritus hoogleraar Archeologie en Etnohistorie van Midden Amerika (Faculteit Archeologie) en Marja Spierenburg, hoogleraar Anthropology of Sustainability and Livelihood (Faculteit Sociale Wetenschappen).

Meer informatie over het dies natalis is te vinden op de website van Universiteit Leiden.