Overslaan en naar de inhoud gaan

Casper (35) vroeg ons: Mag je als Nederlandse alleenstaande een kind adopteren?

Prof.mr. C. Waaldijk, Hoogleraar Comparative Sexual Orientation Law gaf antwoord

Theoretisch is adoptie van een kind door een alleenstaande man (of vrouw) in Nederland mogelijk, de wet sluit dat niet uit (zie art. 227 en 228 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek voor de voorwaarden voor adoptie). In de praktijk worden in Nederland echter eigenlijk alleen kinderen geadopteerd door een of twee personen die reeds een langdurige verzorgingsrelatie met het kind hebben, zoals een stief- of pleegouder. Het komt in Nederland nog slechts uiterst zelden voor dat een baby direct na de geboorte ter adoptie wordt afgestaan. Ook in die gevallen komt het doorgaans terecht in een (crisis)pleeggezin en komt pas (veel) later, als het kind al geruime tijd in het gezin is verzorgd en opgevoed de eventuele mogelijkheid van adoptie in beeld.

Bovendien is er sinds vorig jaar een halt toe geroepen aan de adoptie van buitenlandse kinderen. Zie daarvoor de volgende bron.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/adoptie/voorwaarden-adoptie-kind-buitenland

Samengevat:

De wet sluit adoptie door een alleenstaande niet uit, maar in de praktijk kan dit alleen na een langdurige verzorgingsrelatie als pleegouder. Sinds vorig jaar kan het bovendien alleen in het geval van Nederlandse kinderen.