Overslaan en naar de inhoud gaan

Games, quizzes en lezingen waarbij jij coole wetenschapsprijzen kunt winnen!

Doe mee aan een avond vol astronomie met twee geweldige lezingen van Anna Watts en Jason Hessels. Zij zullen je meer vertellen over neutronensterren en het mysterie van fast radio bursts! Zoals altijd zijn er leuke spelletjes waar je wetenschapsprijzen kunt winnen! 

  • Anna Watts: "A NICER view of neutron stars"

Anna is een professor aan de Universiteit van Amsterdam. Ze bestudeert "dense nuclear matter" binnen neutronensterren en de thermonucleare explosies die op die sterren plaatsvinden. Zij maakt gebruik van rontgen astronomie, relativiteit, heel veel tijd achter supercomputers en grote hoeveelheden thee om haar werk te doen. In haar lezing zal ze het hebben over een rontgentelescoop op het International Space Station en hoe deze telescoop de binnen-en buitenkant van neutronensterren in kaart brengt. 

  • Jason Hessels: "Pin-pointing fast radio bursts in space and time"

Jason Hessels is een professor in Observational High-Energy Astrophysics aan de Universiteit van Amsterdam en Chief Astronomer bij ASTRON, het Nederlandse Instituut voor Radioastronomie. Zijn research team richt zich op het bestuderen van astrofysische radio overgangen in de hoogst mogelijke tijd-en ruimteresolutie. Fast radio bursts hebben de afgelopen 15 jaar een hoop vragen op geroepen bij astronomen. Waar komen deze opvallend heldere radio flashes van lang-lang geleden uit heelals hier ver vandaan nou precies vandaan? Om dit mysterie op te lossen, moeten we onze radiotelescopen op de hoogst mogelijke resolutie laten waarnemen. We moeten inzoomen in zowel de ruimte als de tijd om erachter te komen waar de bron van deze fast radio bursts zich bevind.


Voor meer informatie, ga naar http://astronomyontap.nl/

Logistieke informatie: We beginnen stipt om 20:00, dus kom alstjeblieft iets eerder om de bar binnen te komen, een zitplaats te vinden en iets lekkers te drinken. We gaan het evenement niet livestreamen, maar er wordt achteraf wel een opname geupload op het AoT  YouTube channel.

LET OP: Dit evenement is Engelstalig

28 november
20:00 precies
Grand Cafe de Burcht 
Burgsteeg 14
2312JS Leiden