Overslaan en naar de inhoud gaan

Historicus Jona Lendering presenteert Hannibal in de Alpen, een nieuw boek waarin hij de lezer laat zien waarmee oudheidkundigen zich zoal bezighouden. De vraag over welke pas Hannibals leger Italië binnenviel bijvoorbeeld.

Historicus Jona Lendering presenteert Hannibal in de Alpen, een nieuw boek waarin hij de lezer laat zien waarmee oudheidkundigen zich zoal bezighouden. De vraag over welke pas Hannibals leger Italië binnenviel bijvoorbeeld. Maar ook de overlevering van antieke teksten, klimaatreconstructie en de darmflora van zoogdieren.

Hannibal in de Alpen
In het najaar van 218 v.Chr. trekt de Karthaagse veldheer Hannibal in vijftien dagen over de Alpen. Zijn vijanden, de Romeinen, waren hier nauwelijks op voorbereid en door deze operatie veranderde het verloop van de Tweede Punische Oorlog (218-201 v.Chr.).

Veelkleurige oudheidkunde
De vraag over welke pas het Karthaagse leger Italië binnenviel, houdt de gemoederen al twee eeuwen bezig. In Hannibal in de Alpen benut Jona Lendering het op zich onbeduidende vraagstuk om te tonen waar oudheidkundigen zich zoal mee bezighouden. De overlevering van antieke teksten, de stereotypen waarvan antieke auteurs zich bedienden, klimaatreconstructie, het antieke landschap en de darmflora van zoogdieren behoren tot de onderwerpen die aan de orde komen. ‘Hannibal in de Alpen’ gaat over de oudheid maar vooral over de veelkleurigheid van de oudheidkunde.

Who knows?

Jona Lendering
Jona Lendering is historicus en werkzaam in de wetenschapsvoorlichting. Hij is vooral bekend van zijn websites MainzerBeobachter en Livius.