Overslaan en naar de inhoud gaan

Een activiteit in het teken van boeren Leidse kaas en boter.

Een rode kaas met de Leidse sleutels in de korst gedrukt, gemaakt van afgeroomde rauwe melk en op smaak gebracht met komijn - dat is de échte traditionele BoerenLeidse kaas. Hij wordt al eeuwenlang gemaakt in de dorpen rondom Leiden. Vroeger op honderden boerderijen, nu zijn het er nog een stuk of acht die deze traditie in leven houden. De kaasmakers komen vanuit de ommelanden naar de stad, om te vertellen over hun ambacht en over de historie van hun kaas. 

Wist je dat al in 1303 de eerste officiële Leidse kaasmarkt was? Wist je dat tegelijk met BoerenLeidse kaas ook altijd boter en karnemelk wordt gemaakt? Hoeveel (of hoe weinig) is er aan het ambacht veranderd door de eeuwen heen? Hoe komt de kaas eigenlijk aan die rode korst? En hoe smaakt 'Leidse kaas' als er geen komijn in zit? 

Maak kennis met de boeren, doe mee aan de mini-workshop boter maken, en test je kennis over koeien en zuivel. Natuurlijk kun je ook boter, kaas en karnemelk proeven (en een stukje kopen). 

Locatie: Museum de Lakenhal, Oude Singel 32, 2312 RA Leiden

Tijd:  12.00 - 15.00 uur

Entree: Gratis (voor de rest van het museum heb je wél een ticket nodig)