Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kroongetuige is iemand die verdacht wordt van het plegen van strafbare feiten, maar bereid is te verklaren in een strafzaak tegen andere personen in ruil voor strafvermindering.

Jan Crijns gaat in de eerste Criminal Justice Publiekslezing op 8 maart 2022 in op de regeling en de praktijk van de kroongetuige in Nederland en daarbuiten, de voors en tegens van dit middel en de vraag naar de toekomst van de kroongetuige in Nederland.

Vanaf het moment dat de kroongetuige in de jaren negentig zijn intrede deed in het Nederlandse strafproces is de inzet van dit middel met controverse omgeven. Enerzijds heeft de inzet van de kroongetuige geleid tot veroordelingen in grote strafzaken. Anderzijds heeft de inzet een donkere kant. Denk aan de aanslagen op Redouan B., advocaat Derk Wiersum en misdaadjournalist Peter R. de Vries, allen personen die verbonden waren aan kroongetuige Nabil B. Heeft de kroongetuige nog toekomst in het Nederlandse strafproces? En zo ja, hoe zou deze er dan uitzien?

De lezing van Jan Crijns is online te volgen op 8 maart vanaf 19.00 uur via deze link.

Who knows
Jan Crijns (1978) is vanaf september 2012 als hoogleraar straf- en strafprocesrecht werkzaam bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden. Hij is Wetenschappelijk Directeur van het instituut.

Locatie: Kamerlingh Onnes-gebouw, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden
Tijd: 19.00 uur
Website