Overslaan en naar de inhoud gaan

In deze publiekslezing wordt een kritisch licht geschenen op de vraag hoe 'open' de Europese grenzen eigenlijk zijn, en ook, voor wie.

Grenzeloos Europa? Over sociale controle, mobiliteit en de 'crimmigrante' ander.

Een belangrijke pijler van Europa is het vrije verkeer van diensten, goederen... en mensen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat met name de toegenomen mobiliteit van personen zorgen en spanning lijkt te creëren, vanwege associaties met grensoverschrijdende criminaliteit, terrorisme, welvaart en volksgezondheid. In deze publiekslezing wordt een kritisch licht geschenen op de vraag hoe 'open' de Europese grenzen eigenlijk zijn, en ook, voor wie. Hierbij zal ook aandacht worden besteed aan de verschillende onderliggende gevoelens van onbehagen en zorgen over nationale veiligheid en nationale, én Europese, identiteit. Deze lezing wordt gegeven door Maartje van der Woude, Hoogleraar Rechtssociologie. De lezing vindt zowel online als in zaal A015 van het Kamerlingh Onnes Gebouw plaats.

Via deze link is de lezing online te volgen.

Locatie: Kamerlingh Onnes Gebouw (zaal A051 en online),Steenschuur 25. 2311 ES Leiden

Tijd: 19.00 uur

Who knows

Maartje van der Woude

Maartje van der Woude (1980) is Hoogleraar Rechtssociologie bij het Van Vollenhoven Instituut voor Recht, Bestuur en Samenleving aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Maartje studeerde Nederlands Recht (1998 – 2002) en Criminologie (2002 – 2005, cum laude) in Leiden en is in 2010 gepromoveerd op het proefschrift “Wetgeving in een Veiligheidscultuur. Totstandkoming van antiterrorismewetgeving in Nederland bezien vanuit maatschappelijke en (rechts)politieke context”.