Overslaan en naar de inhoud gaan

Een team van onderzoekers van de Universiteit Leiden geeft jou een inkijkje in het placebo-onderzoek dat zij doen. Ontdek zelf het effect van woorden en verwachtingen. Ook kun je met een VR-bril de communicatie training proberen!

Het placebo-effect is een beetje de ‘Hans Klok’ van de geneeskunde. Net als deze goochelaar lijkt het placebo-effect magische krachten te hebben.   

Professor Andrea Evers, gezondheidspsycholoog aan de Universiteit Leiden, is zo’n beetje dé placebo expert van Nederland. Samen met haar team onderzoekt ze hoe placebo- en nocebo-effecten werken en hoe ze ingezet kunnen worden om gezondheid van mensen te verbeteren. Samen met haar team is ze momenteel een Virtual Reality training aan het ontwikkelen voor zorgverleners. Hierin leren ze zorgverleners hoe ze het beste kunnen communiceren met patiënten om placebo-effecten te vergroten, en nocebo-effecten te verminderen. In de ontwikkelde communicatie training leren Andrea en haar team aan zorgverleners hoe ze dit het beste kunnen doen.  

 Een voorbeeld: Wanneer een dokter voor het geven van een prik tegen je zegt: “dit kan even pijn doen”, dan zorgt dit voor een negatieve verwachting en kan dit er ook daadwerkelijk voor zorgen dat je meer pijn voelt. Deze onnodige pijn kan dus mogelijk voorkomen worden als een dokter kiest voor andere woorden.  

Vandaag organiseren Andrea Evers, Liesbeth van Vliet, Janine Westendorp en Suzanne Derksen De Dag van het Placebo-Effect.  

In de middag  organiseert het team van onderzoekers van de Universiteit Leiden tussen 15.00-18.00 uur een actie op het Vijf Meiplein om jou een inkijkje te geven in het placebo-onderzoek wat zij doen. Ze zullen informatie geven over het effect van woorden en verwachtingen. Ook kan iedereen wie dat wil kan met een VR-bril de communicatie training die ze hebben ontwikkeld uitproberen. 

 Wil jij meer weten over hoe placebo-effecten werken?  

Wil jij leren hoe jouw verwachtingen kunnen helpen om een medicijn te laten werken? 

En wil jij ervaren hoe het is om een VR-bril op te hebben? 

 Kom dan maandagmiddag 4 april tussen 15:00-18:00 uur langs op het Vijf Meiplein in Leiden! 

Locatie: Vijf Meiplein Leiden

Tijd: 15.00 - 18.00 uur

Entree: gratis.

Meer informatie: Dag van het Placebo effect