Overslaan en naar de inhoud gaan

De Japanse cipres roept veel vragen op. Deze vele vragen zijn een aanleiding voor een verhaal van Rinny E. Kooi tijdens een online lezing van Japanmuseum Het SieboldHuis.

De cipres is de nationale boom van Japan en over deze boom is heel veel te vertellen. Heel vroeger had hij een grote verspreiding en overleefde alleen in Japan, waar? Hij is daar een icoon, waarom? Hebben wij in Nederland wel iconen? Hoe zit het met de invoer van bomen in Nederland en in Japan? Waarvoor gebruikte men deze cipres? Hoe ging men in Nederland en Japan om met deze boom? Rinny Kooi zal antwoord geven op deze vragen.
De Japanse cipres (Cryptomeria japonica) is door Philipp Franz von Siebold, (naamgever van Japanmuseum SieboldHuis) ingevoerd en onder andere in Hortus botanicus Leiden aangeplant. In Japan is de cipres de nationale boom en dat is geen wonder! Het is zowel vanuit biologisch als cultureel oogpunt een hele bijzondere boom.

Who knows?

Rinny Kooi
Rinny Kooi, Groningse van geboorte, had al jong belangstelling voor de natuur. In 1970 kwam Kooi vanuit Groningen naar Leiden. Ze promoveerde in 1990 op de relatie tussen insecten en planten en ze verzorgde jarenlang het onderwijs ’biodiversiteit van dieren’ aan de Leidse universiteit.

Meer informatie? Aanmelden? Klik hier. De lezing is in het Nederlands en gratis bij te wonen.