Overslaan en naar de inhoud gaan

Romeinse keizers spreken nog steeds tot de verbeelding. Een lezing vol antwoorden op vragen als: Waar woonde de keizer? Hoe zag zijn dagindeling eruit? Wat was zijn relatie met de adel? Welke bouwwerken liet hij bouwen? En hoe zit het met zijn reputatie?

Nadat de Romeinen in de 6e eeuw v.Chr. hun koning hadden verjaagd, werd Rome een republiek. Geleid door een raad van rijke mannen, de Senaat, werd Rome de machtigste staat van de wereld. In de laatste eeuw v.Chr. ging het echter mis: machtige leger­aanvoerders zorgden ervoor dat Rome bijna ten onder ging door vele burgeroorlogen. Augustus, die wordt gezien als eerste keizer van Rome, maakte daar een eind aan. Officieel was het echter nog steeds de Senaat, die de macht had en nog heel lang hoopte dat ze van de keizer af konden. Pas in de loop van de 1e eeuw n.Chr. werd het keizerschap een instituut. Deze lezing gaat over dit instituut. Waar woonde de Romeinse keizer? Hoe zag zijn dagindeling eruit? Wat was zijn relatie met de adel? Welke bouwwerken liet hij bouwen? Waren de sterk wisselende reputaties van de Romeinse keizers, wel verdiend? In deze lezing wordt ook aandacht besteed aan keizer Domitianus (81 tot 96 n.Chr.) naar aanleiding van de tentoonstelling in Rijksmuseum van Oudheden.

Who knows?
Diana de Wild
Drs. Diana de Wild is aan de Universiteit van Leiden afgestudeerd als klassiek archeoloog. Kennis van het oude Egypte is een specialisatie van haar. Diana is als gids verbonden aan het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Zij geeft regelmatig lezingen over onderwerpen uit de oudheid, waarover zij boeiend en enthousiast kan vertellen.