Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijs in de wijk, twijfel oogsten in het jaar van de wetenschap! Doe mee met twijfelschappelijk onderzoek van ZITSO? naar de twijfels, vooroordelen, angsten en vragen die er bij het Leidse publiek leven over wetenschap.

Het centrum voor het twijfelschappelijk onderzoek is de vrolijk roze gekleurde WIJSCO-kar. Op een theatrale manier gaan de onderzoekers naar het publiek toe om hen te bevragen. Het belangrijkste? Zij komen geen wetenschap brengen, maar gaan in gesprek op een laagdrempelige manier en 'oogsten twijfels'. Dat gebeurt met name rond de thema's gezondheid, klimaat en biodiversiteit. 

Dat gaan de twijfelschappers doen door iedere keer een andere wijk in (buurthuis, bibliotheek, school, kinderactiviteit) om het publiek (volwassenen en met name kinderen) te bevragen. Er zijn vier verschillende smaken. Allen leiden ze tot het delen van kennis. De smaken laten ruimte voor twijfel, angsten en vragen. Twijfel staat aan de basis van wetenschap. Samen met de twijfelschappers gaat het publiek op zoek naar bestaande of onontdekte kennisbronnen en potentiële oplossingen voor problemen.

Het doel?

Het doel is om kinderen (groepen 7 en 8) en buurtbewoners op een ludieke manier kennis te laten met wetenschappelijke thema’s zoals biodiversiteit, gezondheid en klimaat, en om daar de relevante vragen over te stellen. ‘Twijfelschappelijk onderzoek’ is leren om de ‘hoezo-vraag’ te stellen.

Doe mee met het twijfelschappelijk onderzoek!

Nieuwsgierig geworden naar de verschillende smaken van de WIJSCO-kar en hongerig naar twijfel en kennis? Bekijk hier waar de WIJSCO-kar te vinden is:

  • 22 mei: in het Plantsoen
  • 14 - 16 juli: in de Pieterskerk tijdens ESOF2022.