Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe verplaats je je in een ander als iemand door een moeilijke periode gaat? Ervaar hoe fijn een gesprek met een empathische gesprekspartner is en leer hoe je er zelf een kan worden.

Ieder mens denkt te weten wat een ander nodig heeft en de meesten van ons vinden zichzelf heel empathisch, maar is dat ook echt zo? Wat als je geconfronteerd wordt met iemand die je goed kent, of, minder goed kent, die in een moeilijke periode – zoals de laatste levensfase - van zijn of haar leven zich bevind? Neem je dan altijd de tijd om op die persoon af te stappen? Heb je een goede openingszin, en luister je dan ook echt, of vertel je vooral ook je eigen verhaal? Hoe verplaats je je in die ander?  

 Vandaag worden al deze vragen behandeld tijdens een Ervaringsroute ‘Empathie in de laatste levensfase’.  

 Er worden 3 Ervaringsroutes aangeboden tussen 13.00 en 17.00 bij Dorpscentrum Oegstgeest. Wees erbij, en boek snel een plekje. 

Tijdens deze unieke middag krijg je  

  • meer inhoudelijke kennis over thema Empathie 
  • ervaar je hoe het voelt als je gesprekspartner empathisch is 
  • krijg je de mogelijkheid laagdrempelig in gesprek te gaan  met iemand die empathie kan gebruiken (bijv de buurman die ernstig ziek is) 
  • ga je aan de slag met kunst en empathie!  

De dag wordt georganiseerd door experts op het gebied van empathie en de laatste levensfase. Prof. Dr. Yvette van der Linden werkt als radiotherapeut-oncoloog bij het LUMC en is daar ook bijzonder hoogleraar Palliatieve Geneeskunde. En niet onbelangrijk; ze is lead-singer van de band ‘the Palliators’ en speelt toneel!  

Dr Jenny van der Steen heeft een achtergrond als epidemioloog en werkt ook bij het LUMC waar ze vooral onderzoek doet naar de zorg voor mensen met dementie.   

Dr Liesbeth van Vliet is opgeleid als psychologe en doet al zo’n 15 jaar onderzoek naar arts-patiënt communicatie, momenteel vanuit de Universiteit van Leiden.. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar de kracht van Empathie in ernstige ziektes.  

Aan het programma werken veel andere mensen mee, waaronder Dr Helen Westgeest (Universiteit van Leiden), Hinke Hoffstadt (LUMC) en Janine Westendorp (Universiteit van Leiden).  

Locatie: Dorpscentrum Oegstgeest,  Lijtweg 9, 2341 HA Oegstgeest 

Tijd: 13.00 - 17.00 uur

Entree: Gratis. Aanmelden kan via dit formulier.

Deze activiteit is in het Nederlands.