Overslaan en naar de inhoud gaan

De Geuzenintocht als start van de viering van het Leids Ontzet is een nieuwe traditie en daar houden Leidenaren van!

In 1574 houden de Spanjaarden Leiden belegerd. Wanneer Willem van Oranje de landerijen rond Leiden onder water laat zetten, worden de Spanjaarden uit hun stellingen verdreven en kan de Geuzenvloot op 3 oktober de stad binnenvaren. Op hun schepen voeren zij, naast munitie, haring & wittebrood mee voor de hongerende bevolking.

Ook dit jaar is het weer spannend wie in de huid van Geuzenadmiraal Louis van Boisot zal kruipen. Vooraan in de vloot voert hij de manschappen aan: de Geuzen van Boisot van de 3 October Vereeniging, de Geuzen van de 1 Aprilvereniging uit Brielle en Vive les Gueux van de 8 Oktobervereniging uit Alkmaar. Een heus Leids Geuzenkoor verwelkomt de vloot bij het Waaghoofd.

Tussen 16.00 en 16.25 uur overhandigt Louis Boisot op het Waaghoofd zijn goede gaven. Samen met de burgemeester van Leiden en de voorzitter van de 3 October Vereeniging doet hij de openingshandeling. Het Leids Volkslied schalt uit de kelen van de bevolking en kanonschoten geven het startsein van de viering. Op de kade kan het publiek de Geuzen toejuichen. Toeschouwers in een boot kunnen achter de Geuzenvloot aansluiten.

Route Geuzenvloot
Trekvliet, Jan van Goyenkade, Vliet, Rapenburg, Steenschuur, Gangetje, Herengracht, Oude Rijn, Aalmarkt, Apothekersdijk (daar wordt gekeerd en vaart de vloot richting de Waag).

Kijk voor meer informatie op deĀ website van de 3 October Vereeniging.