Overslaan en naar de inhoud gaan

Vandaag staan we stil bij de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën, zo’n 150 jaar geleden. Voor de een is het lang geleden en ver van zijn of haar bed, maar voor de ander niet.

Wij groeiden immers thuis op met verhalen en gewoontes uit die tijd. Hoe anders was het in de samenleving daarbuiten. Daar heerste lang het zwijgen of zelfs ontkenning van de zwarte kant van het verleden.

Het verandert gelukkig. Er wordt over gesproken: in de media, in de plaatselijke politiek, ook in Leiden, zelfs in het parlement. Het debat verdeelt soms ook helaas. De kijk op het verleden lijkt voor sommigen de inzet te zijn van hun Nederlandse identiteit. Maar zouden wij, mensen uit de koloniën, daar niet deel van uit maken? En geldt dat niet voor allen, die al eeuwenlang naar dit land komen voor werk en vrijheid. Er heerst veel onwetendheid over de geschiedenis.

Tijdens de herdenking zal Dr Karwan J. Fatah-Black van de Universiteit Leiden spreken over 'Het parlement van Thorbecke, het einde van de slavernij en burgerschap in de koloniën'. We zullen daarna een lied zingen, een krans leggen en, naar oud Afrikaans gebruik, een plengoffer brengen aan alle voorouders en hun vertellen dat het goed komt.

Locatie: Plein Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden

Tijd: 16.00 - 17.00 uur

Entree: Herdenking is buiten. Terrein is vrij toegankelijk

Deze activiteit is Nederlandstalig. Meer informatie op de website.