Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek hoe een meteoriet op onze aarde valt. Werkgroep Meteoren laat het zien met hun testopstelling waarin de inslag wordt nagebootst.

Meteorieten zijn stenen uit de ruimte die heel af en toe op aarde terecht komen. Soms met desastreuze gevolgen. Gelukkig is het heel zeldzaam, in Nederland zijn er sinds 1840 maar 6 meteorieten bekend. 

Op verschillende plekken in en rond Leiden wordt vandaag gedemonstreerd hoe een val van een meteoriet er uitziet. Om te onderzoeken hoe zo’n meteoriet precies valt heeft de Werkgroep Meteoren een testopstelling ontwikkeld waarbij de inslag kan worden nagebootst en bestudeerd. Vandaag is de opstelling te zien in Leiden.

Het onderzoek is onderdeel van een landelijk experiment, samen met Universiteit Leiden, TU Delft en Naturalis waar in verschillende bodemsoorten meteorietvallen worden nagebootst, en gevolgd wordt hoe de inslagplek in de loop van de tijd verweert en verandert. 

 Meer informatie over het experiment is te vinden op vind je op de website

Locaties: 

10:30 Hortus Bonaticus, onderdeel van het Singelpark, bij de hoofdingang. Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden (Gratis te bezoeken, als je door de poorten van het universiteitsgebouw ingaat, naar links. Buiten het betaald gebied van de Hortus)

11:30 Oude Sterrewacht. Hoofdingang bezoekerscentrum. Sterrenwachtlaan 11, 2311 GP Leiden (alleen te bezoeken bij een bezoek aan de Hortus. Loop helemaal naar de sterrenwacht, dan is de plek op de hoek van te vinden, aan de singel)

14:30 Mare College, Sumatrastraat 120, 2315 BD Leiden (Gratis te bezoeken)

16:00 BplusC Stevenshof, Trix Terwindtstraat 6, 2331 GW Leiden (Gratis te bezoeken)

Tijd: je kunt de hele dag rondreizen langs de verschillende locaties. Het experiment blijft staan. Op bovengenoemde tijden, zijn we aanwezig om meer toe te lichten. 

Entree: gratis. Aanmelden is niet nodig. 

Meer informatie over de werkgroep op de website.