Overslaan en naar de inhoud gaan

Indonesia heeft een grote transgender-populatie die bekend staat als 'warias'. De warias hebben hun rechten en plek in de maatschappij meermaals zien veranderen. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar de lezing van Benjamin Hegarty!

In Indonesië kwam er na de val van de Nieuwe Orde een veel democratischere regering onder Soeharto. Tijdens deze periode werden identiteitskaarten een visueel symbool wat door de bevolking van Indonesië werd gereproduceerd. Een van de Indonesische transgenderpopulaties, de warias, gebruikte de identiteitskaart om hun identiteit deels te laten erkennen via de niet-ideale routes die door de regering werden aangereikt. 
Nadat er in 2014 wetten ingingen die de warias als 'overlast voor het publiek' aanduiden, waren warias niet langer welkom in publieke ruimtes. De warias in Yogyakarta besloten kaarten te maken die sterk leken op de gereguleerde identiteitskaarten. Deze kaarten hadden niet de intentie om de identiteitskaarten te vervangen. De bedoeling was slechts om de warias een gevoel van erkenning te geven. Het gebruik van deze nieuwe kaart door warias geeft aan dat de overheid geen monopolie houd over wie en wat er erkent wordt binnen een samenleving. Iets wat zowel als hoopvol als gevaarlijk kan worden gezien.

De lezing van Hegarty is gebaseerd op onderzoek en veldwerk in Yogyakarta en Jakarta sinds 2014. Deze lezing gebruikt de warias en identiteitskaarten als voorbeeld om te praten over de semiotische instabiliteit van burgerschap. Hegarty toont aan hoe de open betekenis van een identiteitskaart binnen een samenleving, betekent dat de Staat niet almachtig is. 

Over Benjamin Hegarty

Benjamin Hegarty is een antropoloog en de auteur van Cornell University Press's "The Made-Up State: Technology, Trans Femininity, and Citizenship in Indonesia".

Zijn interesses spannen medische antropologie, transgender studies en Zuidoost Azie studies. Hij doet voornamelijk ethnografisch onderzoek aangezien dit onderzoek potentie heeft om experimenteel en interdisciplinair te zijn en samenwerking promoot.

Informatie

Locatie: Pieter de la Court, room 1.A01
Adres: Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden
Datum en tijd: 6 oktober 2022, van 15:30 tot 17:00
Taal: Engels