Overslaan en naar de inhoud gaan

Elk jaar wordt op 1 juli op verschillende plekken in Nederland de slavernij herdacht en de afschaffing gevierd.

Bij Museum Volkenkunde vindt er een kranslegging plaats, zijn er drie voorstellingen van de muzikale en smakelijke voorstelling Koken met Amba van De Veenfabriek en kun je naar muziekoptredens komen van Stichting Songs of Freedom. Bekijk hieronder het volledige programma.

Kranslegging
Naast het vieren van bevrijding bestaat er, onder de Surinaamse, Caribisch Nederlandse, Indische en Molukse gemeenschappen in ons land, ook behoefte aan een moment van bezinning of herdenking aan hen die hebben geleden onder de slavernij en het koloniale bewind. Om die reden zal op 30 juni om 16.00 uur een plechtigheid plaatsvinden op het terrein van Museum Volkenkunde. Een bijeenkomst, waarbij o.a. vertegenwoordigers van gemeente, Universiteit en bovengenoemde gemeenschappen zijn uitgenodigd. Er zal een krans worden gelegd en een plengoffer worden gebracht. Verder zijn er enkele sprekers en er is een muzikale bijdrage. Dit is een initiatief met Yacintha van de stichting Songs of Freedom in samenwerking met Museum Volkenkunde.

Wanneer: Donderdag 30 juni 2022, 16:00 uur

Voorstelling: Koken met Amba
Een muzikale en smakelijke voorstelling voor jong publiek (6+)

Amba zit in groep 4. Ze is jarig en trakteert haar hele klas op een Surinaamse lekkernij. Haar vriendinnetjes vinden de traktatie een beetje vreemd maar wel lekker zoet. Toch is Amba niet blij, ze wordt soms gepest omdat ze er anders uitziet. Amba besluit een aantal vriendinnetjes uit te nodigen bij haar oma. Oma kan namelijk heel mooi verhalen vertellen en maakt altijd zó veel lekkere hapjes.

Oma vertelt over haar voorouders, hoe zij in het verleden gedwongen vanuit Afrika naar Suriname werden verscheept en daar heel hard moesten werken. Zo’n 50 jaar geleden kwamen veel Surinamers naar Nederland, zo ook oma. Daarom kunnen we nu genieten van een kleurrijk Nederland en van al die lekkere hapjes. Het verhaal van Amba wordt begeleid door swingende liedjes met percussie, piano en trombone. We volgen het muzikale spoor terug van Amba’s familie; van Nederland via Suriname naar West-Afrika. Onze chef Jacintha Groen zorgt voor heerlijke Surinaamse verjaardag traktaties.

Wanneer: Er vinden drie voorstellingen plaats in het museum:

  • Zaterdag 2 juli van 11:00 - 11:40 uur
  • Zondag 3 juli van 11:00 - 11:40 uur
  • Zondag 3 juli van 14:00 - 14:40 uur

Tickets: Koop hier tickets.

Waarom deze voorstelling?
Sociale bewustwording en het zien van verschillen tussen mensen begint al op jonge leeftijd. Hoe kijk je naar jezelf en naar de ander? Waarin verschil ik van die ander? Wat zijn overeenkomsten? En hoe ga ik daar mee om? Het koloniale verleden is een ontzettend belangrijk onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis en van ons als maatschappij. Door middel van het meerjarige initiatief Theater voor Keti Koti besteedt De Veenfabriek jaarlijks op theatrale en culinaire wijze aandacht aan dit gedeelde verleden.

Mini-rondleidingen
Na afloop van de voorstelling bieden we ook mini-rondleidingen aan langs objecten in het museum die te maken hebben met het slavernijverleden. Per rondleiding kunnen er maximaal 15 deelnemers mee. De rondleidingen duren 15 minuten. De een start direct na de voorstelling, de andere een half uur na de voorstelling.

Zaterdag 2 juli 

  • van 11.45 tot 12.00 uur
  • van 12.15 tot 12.30 uur

Zondag 3 juli 

  • van 11.45 tot 12.00 uur
  • van 12.15 tot 12.30 uur
  • van 14.45 tot 15.00 uur
  • van 15.15 tot 15.30 uur

Muziekoptredens van Stichting Songs of Freedom
Stichting Songs of Freedom richt zich, zoals de naam aangeeft, op de muzikale viering van Keti Koti. Voorgaande jaren vond dit festival plaats in de Hooglandse Kerk, dit jaar bij Museum Volkenkunde op het buitenterrein. Er komen verschillende artiesten, waaronder een optreden van het Songs of Freedom Projectkoor met prachtige gospelliederen.

Wanneer: Zaterdag 2 juli van 13:30 - 17:45 uur

Fluitist Ronald Snijders

Workshop: Maak een vrijheidsvogel
Tevens zal Museum Volkenkunde de workshop, maak een vrijheidsvogel, organiseren. Deze workshop vindt plaats onder begeleiding.

Dit is een gratis activiteit en te volgen voor kinderen vanaf 8 jaar.

Wanneer: Zaterdag 2 juli, doorlopend tussen 14:00 - 17:00 uur