Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer over een aantal van de historische telescopen van Leiden, en de interessante ontdekkingen waartoe ze hebben geleid.

De Oude Sterrewacht Leiden is de oudste nog werkende universitaire sterrenwacht ter wereld. Meer dan een eeuw lang fungeerde het als een centrum van innovatief astronomisch onderzoek. Het trok wereldberoemde wetenschappers aan om de telescopen te gebruiken en naar de nachtelijke hemel te kijken om het onbekende te verkennen. Deze telescopen zijn rijk aan geschiedenis en bieden een blik op de astronomie van voor de tijd van computers en satellieten.


Voor een beperkte tijd is er een pop-up expo van historische telescopen en astronomische instrumenten van Rijksmusuem Boerhaave in de Oude Sterrewacht, gebracht door Werkgroep Leidse Sterrewacht. Onderdeel van deze expo is een lenzenkijker waarmee Frederik Kaiser in 1835 vanaf zijn zolder in Leiden de komeet van Halley zag, waar hij zijn beroemde verhandeling over schreef. Om de Leidse 2022 dag 'Kiek' te vieren, zal de Oude Sterrewacht haar exclusieve rondleidingen GRATIS aanbieden. Deze rondleiding brengt u naar een van onze historische telescopen en langs de pop-up expo, onder leiding van een van onze uitleggers die zich actief met sterrenkunde bezighoudt.


Let op: voor een bezoek aan de Oude Sterrewacht is een toegangsticket voor de Hortus Botanicus vereist.


Rondleidingen zijn afwisselend in het Engels en Nederlands. Zie het schema hieronder:
● 11:30 - 12:30 (inloop vanaf 11:15) (NL)
● 13:00 - 14:00 (inloop vanaf 12:45) (NL)
● 14:30 - 15:30 (inloop vanaf 14:15) (ENG)
16:00 - 17:00 uur (inloop vanaf 15:45 uur) (ENG)


Voor meer informatie over het boeken van een tour en aankomstinformatie, klik hier.


Er is een limiet van 15 personen per tour