Overslaan en naar de inhoud gaan

Een tulpen experiment van Tulpenmanie Leiden. Kom kijken naar de invloed van verschillende bodemsoorten op de groei van tulpen.

Maakt het uit in wat voor soort bodem je tulpen groeit? Jazeker! De rijkdom (of armoede) van de bodem zie je weerspiegelt in het leven boven de grond. Ontdek het in de kuipen die voor de Hortus staan. Kom kijken naar de groei en bloei van tulpen en het effect van micro-organismen in de grond op het leven boven de grond. Door nieuwe kennis van het bodemleven, kunnen we biologische oplossingen bedenken en toepassen.

Citizen Science project van Tulpenmanie 

Tulpenmanie Leiden 2022 heeft een citizen science project opgezet waar inwoners 10, van te voren geselecteerde, biologische tulpenbollen in hun tuin planten. Als er uit die 10 bollen 9 rode tulpen komen en de 10e een andere kleur heeft, dan is die tuinier de winnaar. In zijn, haar of hen tuin zal dan een bodemanalyse gedaan worden waarbij één test alle DNA van het bodemmonster afleest. Alle schimmels, aaltjes, bacteriën in de tuinaarde worden zo in kaart gebracht en bekeken wordt of verschillen in biodiversiteit invloed heeft op de groei van de tulpen.

In de Hortus is door de Hogeschool Leiden en i.s.m. Naturalis het experiment in 11 kuipen nagebootst: 5 kuipen met aarde van biologische tulpen kweker John Huiberts; 5 kuipen met Leidse mix die in plantsoenen wordt gebruikt en 1 kuip met zand.

Geduld is een schone zaak, ook in wetenschap. Slaan de biologisch geteelde tulpenbollen goed aan in de verschillende kuipen? De kuipen zijn 24/7 te bekijken, maar op 1, 23 en 25 april zijn er studenten van de Hogeschool en het Tulpenmanieteam aanwezig om toelichting te geven.

Er is een leuke verrassing voor belangstellenden die in de ochtend van 1 april komen kijken! 

Locatie: Voor de entree van de Hortus Botanicus, Rapenburg 73, 2311GJ Leiden 

Tijd: de kuipen zijn 24/7 toegankelijk. Tussen 10.00 - 12.30 zijn er vandaag studenten van de Hogeschool & mensen van het Tulpenmanie team aanwezig. Om 10.15uur is er een officieel moment met uitreiking van de 1e erfgoedkaart Leiden van Tulpenmanie aan Leiden2022.

Entree: Gratis.

Meer informatie op de website.