Landschapsmanagement, 125.000 jaar geleden?
- Rijksmuseum van Oudheden
In de serie Leidse stellingen neemt archeoloog Wil Roebroeks ons mee naar het Duitse Halle, 125.000 jaar geleden. Er valt heel wat op te maken uit de opmerkelijke vindplaats Neumark-Nord.
Stelling: Landschapsmanagement, 125.000 jaar geleden?
Decennia-lang archeologisch onderzoek in een grote bruinkoolgroeve bij Halle (Duitsland) heeft een schat aan gegevens over de toenmalige omgeving, 125.000 jaar geleden, opgeleverd, van pollen, verkoolde zaden, vis- en vogelresten, en de botten van honderden grote zoogdieren, inclusief enkele vrijwel complete olifantskeletten. Langs de oevers van vroegere meertjes daar documenteerden archeologen in grootschalige opgravingen een breed spectrum aan sporen van activiteiten van neanderthalers. De aanwezigheid van deze jager-verzamelaars valt samen met een 2000 jaar lange periode waarin de vegetatie in de onmiddellijke omgeving opmerkelijk open blijft. Wat betekent deze vindplaats, Neumark-Nord, voor onze kennis van het gedrag van vroege jager-verzamelaars, en voor onze kennis van vroegere omgevingen?
Who knows?
Wil Roebroeks
Prof. dr. Wil Roebroeks werk strekt zich uit van de evolutie van menselijke voorouders tot de migratie van Neanderthalers en van de moderne mens over Europa en de rest van de wereld.
Meer informatie over deze lezing is te vinden op de website van Rijksmuseum van Oudheden.
In het kader van Leiden European City of Science 2022 bundelen de Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden de krachten. Iedere maand is er een (livestream-)lezing van een van onze gerenommeerde hoogleraren in de lezingenreeks Leidse stellingen. Wat drijft deze wetenschappers in hun werk? Met prikkelende Leidse stellingen en mooie verhalen nemen zij ons mee in de wereld van de archeoloog.