Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerling van drie verschillende scholen organiseren een mooi wetenschapscommunicatie evenement op 22 september 2022 in het Trianon Theater in Leiden, de Breestraat 31.

De leerlingen 4/5 Vwo van drie scholen: het Stedelijk Gymnasium, het Bonaventura Burggravenlaan en het Rijnlands Lyceum Oegstgeest organiseren een wetenschapsevenement! 

Inloop 13:00.
Start: 13:30.
Eindtijd: 15:30.
Na afloop: drankje.

Wat is het thema?
Het thema dat dit jaar is gekozen is het thema ‘Be the Change’, vrij naar een uitspraak van Gandhi: "Be the Change that you want to see".

Wat houdt Leiden Youth Talks in?
De leerlingen willen medeleerlingen een podium geven die het verschil kunnen maken in hoe mensen
met elkaar omgaan, om diversiteit te vieren, of hoe we beter om kunnen gaan met onze planeet. Het Vwo bereidt voor op de wetenschap. Wetenschapscommunicatie gaat over hoe die wetenschap over te brengen op een breder publiek: in het Nederlands en in het Engels, met het oog op wereldburgerschap.

Wat heeft het voortraject ingehouden?
In het voortraject hebben de vierde klassers bij Engels een TED talk –achtige speech gegeven
rondom het thema ‘Be the Change. Subthema’s daarbij waren: kansen, de ‘oneindige’ wereld (in het kader van het gegeven dat de wereld niet zo oneindig is gezien de klimaatcrisis), verbinding in de stad (Leiden) en Respect. Prachtige speeches die inspirerend, motiverend, informerend zijn en tot actie aanzetten, waarbij wordt aangegeven wat er moet veranderen en hoe je dat zou kunnen aanpakken. Research, kritisch denken en spreken zijn daarbij essentieel. Ook hebben leerlingen kritische cartoons gemaakt. Voor RLO zijn o.a. Alex, Thirza, Sabine geselecteerd.

Wat is er allemaal aangeboden in het voortraject?
Workshops overtuigend spreken en retorica, wetenschapscommunicatie door de universiteit van Leiden, eventmanagement en een cartoonworkshop door een echte cartoon artist. In de interscholaire voorronde op 2 juni bij het Leidse Onderwijs Innovatie Netwerk hebben Mert en Max, Nandini, Rozalien en Lies, David en Amélie uit ons 4 Vwo deelgenomen. Nandini is door naar de Finale en zal RLO vertegenwoordigen in het Trianon. Ze heeft al gewonnen!
De leerlingen hopen dat 5 Vwo-leerlingen, vakdocenten, Vwo Bovenbouw teamleider meneer van der
Zeeuw, de Rector en vrienden en familie van Nandini en Lies in het publiek aanwezig zullen
zijn om hen aan te moedigen!

Graag voor het einde van 15 september een mailtje aan Clementine indien u aanwezig wilt zijn:

148359@rijnlandslyceum-rlo.nl