Overslaan en naar de inhoud gaan

In het nieuws lees je veel over kunstmatige intelligentie die zelfstandig opereert, op wijzen die voor gewone mensen en wetenschappers, onnavolgbaar zijn. Gelukkig, wordt er hard gewerkt aan het transparanter maken van kunstmatige intelligentie.

In samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave heeft Studium Generale enkele wetenschappers uitgenodigd om te vertellen over hun onderzoek naar kunstmatige intelligentie in de vorm van een lezing. In al deze lezingen staat de relatie tussen de mens en kunstmatige intelligentie centraal.

De lezingen zijn als volgt: 

5 september: Artificial “Intelligence” versus Human Dignity: Issues of Fairness and Power in Algorithmic Decisions
door Dr. Francien Dechesne en Lexo Zardiashvili
Lipsiusgebouw, zaal 028 tussen 19:30 en 21:00

9 september: Wij, robots
door Prof.dr. Lode Lauwaert
Lipsiusgebouw, zaal 028 tussen 16:30 en 18:00

16 september: Kunstmatige Intelligentie en creativiteit
door Dr. Maarten Lamers
Deze lezing vindt plaats tijdens de Artscience Week en bespreekt of computers ook in staat zijn om creatief te zijn. We zien steeds vaker voorbeelden van zogenaamde “artificial creativity”. Computers componeren muziek, bedenken recepten, maken visuele kunstwerken en tappen zelfs moppen. Maar kunnen we creativiteit wel in een computerprogramma vatten?
Deze lezing vindt plaats in Rijksmuseum Boerhaave tussen 16:30 en 18:00.

23 september: Een goed gesprek met kunstmatige intelligentie
door promovendus Tom Kouwenhoven
Lipsiusgebouw, zaal 028 tussen 16:30 en 18:00 

30 september: Kunstmatige intelligentie op de maan
door Dr.ir. Chris Verhoeven
Deze lezing vindt plaats tijdens The Space Week. Onderzoek doen op de maan is niet gemakkelijk, maar gelukkig bieden robots steeds vaker een helpende hand! Aan de TU Delft werken studenten onder leiding van Chris Verhoeven aan de Lunar Zebro’s: kleine, zesbenige maanwagentjes die met elkaar kunnen samenwerken in een zwerm. Hier zal Chris Verhoeven meer over vertellen tijdens de lezing. 
Deze lezing vindt plaats in Rijksmuseum Boerhaave tussen 16:30 en 18:00.