Overslaan en naar de inhoud gaan

Echt of nep? Die vraag staat centraal bij Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap. Wandel offline én online langs ruim twintig objecten uit negen Leidse collecties die je op het verkeerde been zetten. Durf jij je ogen te geloven?

In elk museum zijn wel vervalsingen, verwisselingen of verkeerd beoordeelde objecten te vinden. Uit verschillende Leidse collecties zijn tijdens de tentoonstelling Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap in Museum De Lakenhal ruim twintig objecten met de bijzonderste verhalen te zien. Offline kan gekeken worden via Things That Talk.

Wat zijn de beweegredenen van vervalsers om te doen wat ze doen? En als een object niet van echt te onderscheiden is, is het dan niet een kunstwerk op zich? Die vragen staan centraal in de tentoonstelling Misleiden, waarmee Leidse instellingen een kijkje in de keuken van onderzoekers en conservatoren bieden. Zo zijn in de tentoonstelling bijvoorbeeld een als draak vermomde rog, een vervalste reliëftegel en een wel heel knap nagemaakt oog te bewonderen.

Met werken uit de collecties van Museum De Lakenhal, het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis, Museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Universiteitsbibliotheken Leiden, Erfgoed Leiden en het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO).