Overslaan en naar de inhoud gaan

Textielarcheoloog Gillian Vogelsang-Eastwood vertelt deze avond over de kleding die in het graf van Toetanchamon is gevonden. Het ging met name om linnen kledingstukken, die gemaakt zijn voor een jonge jongen, een tiener en een volwassen man.

In de begeleidende 'modehsow' van replica-kleidingstukken ziet u hoe en wanneer ze gedragen werden.

  • datum: vrijdag 18 november 2022 (aanmelden)
  • tijd: 19.30 – 21.00 uur (deur open vanaf 19.00 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: gratis (u kunt vrijwillig doneren)

Goud en garderobe

Howard Carters ontdekking van het drieduizend jaar oude graf van de jonggestorven Egyptische koning Toetanchamon in 1922 was een sensatie van internationaal niveau. De jonge farao werd voorbereid op zijn leven in het hiernamaals met een verbazingwekkende reeks voorwerpen, waaronder het beroemde masker van goud en lapis. Minder bekend is dat de glinsterende voorwerpen werden vergezeld door een uitgebreide garderobe van textiel en accessoires.

Kleding voor elke functie

Textielarcheoloog Gillian Vogelsang-Eastwood vertelt in haar lezing over de linnen kledingstukken uit het graf. Ze waren gemaakt voor een jonge jongen, een tiener en een volwassen man. Bovendien zijn veel van de kledingstukken direct verbonden met de farao: ze weerspiegelen verschillende aspecten van zijn leven als koning, diplomaat, priester, krijger en misschien zelfs als ‘familieman’. Al deze kanten van Toetanchamon komen tot leven in de demonstratie van kledingreconstructies, die op basis van de werkelijke kleding uit het graf gemaakt zijn.