Overslaan en naar de inhoud gaan

Duik in de wereld van Omics! Met interactieve activiteiten, demonstraties en presentaties laten onderzoekers van het LUMC zien wat Omics is.

In het menselijk lichaam gebeurt er heel erg veel. Veel van die processen worden uitgevoerd door eiwitten. Eiwitkunde (proteomics) is de studie naar eiwitten in een organisme. Stofwisseling in het menselijk lichaam is belangrijk. Het is het proces waarbij de ene stof omgezet wordt in een andere stof. Dit wordt gedaan om bouwstenen voor de cel te maken, maar ook om alle processen in de cel van energie te voorzien. De stoffen die ontstaan tijdens de stofwisseling worden metabolieten genoemd. De studie naar metabolieten wordt metabolomics genoemd. Een belangrijk onderdeel van die studie is het zoeken naar patronen en afwijkingen in de metabolieten. Zo'n patroon of afwijking wordt een biomaker genoemd en geeft informatie over hoe de metabolieten tot uiting komen.  

Binnen het Centrum voor Proteomics en Metabolimics (CPM) van het LUMC wordt onderzoek gedaan naar eiwitten en metabolieten om ziekte-gerelateerde veranderingen in kaart te brengen.

De onderzoekers van het CPM laten je graag hun werk zien. Met interactieve activiteiten, demonstraties én presentaties betrekken de onderzoekers je, maar hopen ze vooral te inspireren! Meer details over de opzet van het programma volgen binnenkort. Tot dan, op de Omics-LUMC dag!