Overslaan en naar de inhoud gaan

De Leidse Faculteit der Archeologie en het Rijksmuseum van Oudheden bundelen de krachten met maandelijkse lezingen. Vandaag: prof. dr. Miguel John Versluys over de invloed van de Oudheid op de samenleving van nu.

Tijdens Leiden European City of Science 2022 bundelen twee erfgoedcentra de krachten. Iedere maand is er een lezing van één van de vermaarde wetenschappers van Universiteit Leiden. Wat drijft hen in hun werk? Met prikkelende stellingen en mooie verhalen nemen zij u mee in de wereld van de archeologie. Deze maand: Hoogleraar Miguel John Versluys.

De (klassieke) Oudheid wordt vaak gezien als fundament van onze huidige samenleving. Dat komt door de vermeende superioriteit van de Grieken en Romeinen. Van dat hardnekkige beeld klopt alleen helemaal niets!

Hoogleraar Klassieke en Mediterrane Archeologie van de Universiteit Leiden, Miguel John Versluys laat zien dat de Oudheid toch veel betekent heeft in de geschiedenis van de mensheid en behandelt de stelling: ‘kosmopolitisme is evolutionair gezien succesvoller dan monoculturalisme; open samenlevingen zijn innovatiever dan gesloten samenlevingen

Volgens hem komt dat door het feit dat in deze periode, mensen, ideeën en objecten meer dan ooit samenkwamen door Globalisering. De dynamiek en innovatie die zo ontstonden brachten de mensheid een cruciale stap verder.

De lezing is voor iedereen en is gratis thuis te volgen. Meer info vindt u hier. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. .Aanmelden kan via deze link