Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe heeft plastic het leven van mensen in Japan en Nederland door de jaren heen beïnvloed? Prof. Katarzyna Cwiertka geeft een lezing over plastic afval.

Plastic afval is een van de grootste problemen waar de wereld vandaag de dag mee te maken heeft. De hoeveelheid plastic wat elk jaar wereldwijd wordt geproduceerd, is binnen de duur van één mensenleven explosief gestegen: van 2 miljoen ton in 1950, tot 368 miljoen ton in 2019. Meer dan de helft van deze hoeveelheid plastic is als afval op een vuilnisbelt gestort of in het milieu beland. Van dit zwerfplastic stroomt wereldwijd elk jaar tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in.

De meeste mensen zijn het ermee eens dat hiervoor een oplossing gevonden moet worden, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Plastic is simpelweg onlosmakelijk verbonden met onze dagelijkse routines en het zal heel lastig zijn om te leren leven zonder; of tenminste met minder plastic. Om deze verandering te realiseren is het belangrijk om een bewustzijn te creëren over hoe plastic ons leven sinds de jaren vijftig heeft veranderd.

Tijdens deze lezing zal Katarzyna Cwiertka, Hoogleraar Moderne Japan Studies aan de Universiteit Leiden, dit thema uitgebreid onder de loep nemen door te kijken naar hoe plastic het leven van mensen in Japan en Nederland door de jaren heen heeft beïnvloed.

Who knows
Japanmuseum SieboldHuis is een onafhankelijke stichting (Stichting Japanmuseum SieboldHuis), opgericht in 1999 om uiting te geven aan de bijzondere en lange relatie tussen Japan en Nederland. In 2005 opende het museum haar deuren. Naast tijdelijke tentoonstellingen met uiteenlopende Japan-gerelateerde onderwerpen biedt het SieboldHuis met de vaste Siebold-collectie het mooiste uit het oude en nieuwe Japan.

Locatie: Japanmuseum Sieboldhuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Website