Overslaan en naar de inhoud gaan

In de pop-up ArcheoHotspot Romeinse vicus aan de Rijn help je archeologen met onderzoek naar twee kampdorpjes (vicus). Daarbij mag je zelfs Romeins aardewerk, dakpannen en dierenbotten uit die tijd vasthouden.

Midden in Alphen aan den Rijn stond bijna tweeduizend jaar geleden het Romeinse fort Albaniana: op de plek waar nu winkels als H&M, Intertoys en Specsavers staan, dichtbij de rivier de Rijn. Ook stroomopwaarts, in Zwammerdam, hebben archeologen op landgoed Hooge Burch een Romeins fort gevonden: Nigrum Pullum. Op die plek vind je nu Ipse de Bruggen, een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten. Om elk fort heen lag een vicus, een kampdorp. Hier woonden en werkten handelaren, ambachtslieden en vrouwen en kinderen van de soldaten. Er waren volop winkels, eettentjes en bars te vinden.

Ben je nieuwsgierig naar wat er bij de archeologische opgravingen van de twee dorpjes zoal uit de grond is gekomen? In de pop-up ArcheoHotspot ga je zelf met de archeologen van het project Romeinse vicus aan de Rijn de vondsten onderzoeken. Zo kun je achterhalen wat er in de kampdorpen gebeurde en kom je meer te weten over het dagelijks leven in de vicus, de ambachten die de inwoners uitoefenden en de manier waarop de dorpsbewoners met de Romeinse soldaten omgingen.

data: zaterdag 28 en zondag 29 mei 2022
tijd: 11.00 – 17.00 uur
leeftijd: iedereen vanaf 5 jaar is welkom!
locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
geen extra kosten (excl. museumentree)