Overslaan en naar de inhoud gaan

In deze overzichtstentoonstelling zijn ruim honderd hoogtepunten uit de collectie gesneden stenen van het Rijksmuseum van Oudheden bijeengebracht.

In Pracht en precisie zijn de mooiste en meest bijzondere ‘gesneden stenen’ uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bijeengebracht. Met meer dan honderd voorbeelden van deze kleurrijke en vaak kostbare kleinoden met gegraveerde voorstellingen. Ze komen uit het oude Nabije Oosten, Egypte en de klassieke oudheid. Vaak zijn ze niet groter dan een vingertop. Op de stenen staan afbeeldingen van goden, dieren, symbolen, keizers en magische spreuken. Pracht en precisie is een expositie over de rijke collectie gesneden stenen van het Rijksmuseum van Oudheden. Die bestaat uit zo’n 6300 cameeën’, intaglio’s, cilinderzegels, stempelzegels en zegelafdrukken. Het is de grootste verzameling van Nederland op dit gebied. Sommige stenen zijn duizenden jaren oud, terwijl andere pas in de zeventiende eeuw zijn gemaakt. Na sluiting van het GeldMuseum in 2013 werden circa 4300 stuks door het ministerie van OCW aan het Rijksmuseum van Oudheden overgedragen. Het andere deel van de collectie heeft het museum sinds de oprichting in 1818 zelf bijeen gebracht. Deze editie van Pracht en precisie is deels een herhaling van een tentoonstelling uit 2015. Nieuw in de huidige expositie zijn een aantal bijzondere gemmen uit een recente schenking en enkele fraaie cameeën uit een privéverzameling.

Who knows?

Stephen Sack
De Amerikaanse hedendaagse fotograaf-kunstenaar Stephen Sack maakte een serie van zestien foto’s van gemmen uit de collectie. Sack liet zich inspireren door de veelheid aan kleuren en voorstellingen. De foto’s sieren de wanden van de tentoonstellingszaal.