Overslaan en naar de inhoud gaan

In mei van 2022 is de eerste foto van het zwarte gat in het hart van onze Melkweg onthuld. Een geweldige ontdekking! Maar wat weten we precies over zwarte gaten? En wat betekent deze foto voor de toekomst?

Op 12 mei 2022 publiceerde de Event Horizon Telescope (EHT) de allereerste foto van het zwarte gat in het midden van onze Melkweg, Sagittarius A* genaamd. Een foto die alleen genomen kon worden met een mondiaal netwerk van telescopen. Hoe kwam deze foto precies tot stand? En wat betekent die voor de wetenschap? 

Directeur van het EHT en Leids hoogleraar, Huib Jan van Langevelde, geeft op zaterdag 14 mei 2022 een publiekslezing over de onthulde resultaten. Deze openbare lezing vindt plaats om 16.00 uur in het Groot Auditorium van het Academiegebouw. Dit evenement is gratis, met Nederlands als voertaal. We willen bezoekers vragen om zich aan te melden via deze link.

Aanmeldingen zullen aan de deur worden gecontroleerd. Er is een maximumaantal plekken, dus bezoekers dienen de organisatie te informeren als ze een reservering hebben, maar niet meer aanwezig kunnen zijn. Bezoekers moeten maximaal 5 minuten voor het evenement aanwezig zijn. Daarna worden niet gevulde plaatsen opengesteld voor ander publiek.