Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer hoe de Vreewijk van vroeger onlosmakelijk verbonden is met de quantumrevolutie van de toekomst.

Quantummechanica gaat over de allerkleinste deeltjes. Omdat de deeltjes zo klein zijn is het moeilijk om je in te beelden hoe die deeltjes er dan uit zien. Al sinds het begin van de vorige eeuw buigen de slimste mensen zich over deze natuurkunderegels en onderzoeken hoe de kleinste deeltjes werken en bewegen.

Dit gebeurde ook in de Vreewijk, in het Ehrenfesthuis. Hier nodigde hoogleraar Paul Ehrenfest andere geleerden (zoals Einstein!) uit om na te denken over theoretische natuurkunde en de theorie van quantummechanica.

Inmiddels kunnen we deze theorie van de quantummechanica meten in het laboratorium. Onderzoekers en bedrijven werken samen aan de nieuwe technologie: quantumtechnologie. Deze technologie maakt nieuwe manieren van rekenen en communiceren mogelijk.

In de toekomst heeft quantum impact op ons allemaal en daarom is het goed (en vooral leuk) als iedereen een beetje begrijpt wat het inhoudt. Vandaag geven wijkcomité Vreewijk en de Universiteit Leiden een spoedcursus quantum. Wat is de geschiedenis van quantum? Wat kunnen we met quantum? En wat voor effect heeft quantummechanica op jou?

Wil jij het antwoord weten op die vragen? Of weet jij het antwoord al? Kom dan tussen 17.00 en 19.00 naar de activiteit. Iedereen is welkom! Er zullen verschillende flitslezingen zijn van quantumonderzoekers. Je kan een quantumroute door de wijk lopen. We horen graag jouw mening over quantum. En er is natuurlijk… quantumsoep!

Ter ere van Quantumverstrengeld doet de Universiteit Leiden een onderzoek naar wat de gemiddelde Nederlander denkt en weet over quantum. Wil je helpen? Meedoen duurt maar vijf minuten en is open voor iedereen, jong en oud! Klik op deze link: tinyurl.com/hoequantumbenjij

Locatie: in de Vreewijk voor het Ehrenfesthuis (uiteinde van de Witte Rozenstraat), Witte Rozenstraat 57, 2311 XT Leiden

Tijd: 17.00 - 19.00

Entree: gratis. Je kunt gewoon komen aanlopen.