Help astronomen Super Zware Zwarte Gaten identificeren
LOFAR (Low Frequency Array) is de grootste radiotelescoop op aarde. De telescoop kijkt / luistert naar de laagste frequenties die vanaf de aarde kunnen worden waargenomen. Anders dan een schotel antenne met één schijf, bestaat de LOFAR uit een netwerk van sensoren die op een innovatieve manier met elkaar verbonden zijn. Het netwerk waaruit de telescoop bestaat kan extreem grote hoeveelheden data aan.
Met de LOFAR zijn tot nu toe honderdduizenden super zware zwarte gaten en de daarbij behorende fenomenen opgespoort. Dat gebeurt met een computerprogramma. Het probleem is alleen: dat programma werkt niet altijd even goed. Wat blijkt? Mensen kunnen dit vaak veel accurater. Daarom hebben ze jouw hulp nodig.
Op 6 augustus zal Rado Galaxy Zoo één van de citizen science projecten zijn die zich in park de Houtkamp presenteren en jou uitnodigen om mee te doen.
is currently the largest radio telescope operating at the lowest frequencies that can be observed from Earth. Unlike single-dish telescope, LOFAR is a multipurpose sensor network, with an innovative computer and network infrastructure that can handle extremely large data volumes.